Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Compania a luat fiinţă, nu întâmplător, la Oradea, datorită filozofiei grupului Faist de a-şi însoţi clienţii şi de a le oferi o prezenţă globală. Domeniul principal de activitate al FAIST MEKATRONIC este realizarea elementelor de infrastructură pentru telecomunicaţii, iar în 2005 unul dintre clienţii importanţi ai companiei avea o capacitate de producţie la Székesfehérvár în Ungaria. Astfel, Faist Mekatronic a debutat în Oradea la sfârşitul lui 2005 în sectorul de infrastructură telefonie mobilă, clientul principal în acest segment fiind Ericsson.
Ca dimensiune şi importanţă strategică, FaistMekatronic a crescut foarte mult în cei 9 ani de activitate, în acest moment filiala din Oradea fiind în top 3 companii ale grupului. Ca o strategie de criză, urmărind diversificarea activităţii, în 2008 compania a debutat în sectorul automotive, la început cu un singur client - Borg Warner, domeniul dezvoltându-se din 2013 cu alţi clienţi importanţi, precum Mahleşi Brose, iar, din 2014, adăugându-se Hella.
Management ambiţios
Ambiţia echipei de management tinere şi motivate, susţinută de managementul grupului, a permis dezvoltarea companiei cu un ritm foarte rapid. Directorul general al companiei Remus Cotuţ are 33 ani, iar colegii săi din echipa de management au vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani. Abordarea de management este una foarte simplă, dar şi foarte hotărâtă: se investeşte continuu în oameni, tehnologie şi utilaje performante pentru a satisface în totalitate aşteptările clienţilor grupului Faist.
Evoluţia companiei a trecut de la un start up dificil până în 2008, când avea aprox. 100 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 4 milioane Euro, apoi, în 2010, numărul angajaţilor a crescut la 400 şi cifra de afaceri la 22 milioane de euro, ulterior în 2013 ajungând la 800 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 53 milioane de euro.
Faist Mekatronic este o investiţie strategică în România fiind una din principalele companii din grup care are ca obiectiv acoperirea cererii de pepiaţa europeană.
Compania s-a dezvoltat în tot acest timp creând competenţe locale pentru aproape toate activităţile desfăşurate: producţie, inginerie, controlul de calitate, managementul logistic al lanţului de furnizori, resurse umane, financiar, singurul suport din partea grupului primindu-l încă pe parte de vânzări.
Evoluţia Faist Mekatronic este una chiar spectaculoasă, compania crescând din 2008 de la o cifră de afaceri de 4 mil Euro la planificarea în 2014 a depăşirii pragului de 60 milioane de Euro.
Această evoluţie a fost posibilă atât datorită existenţei unei reale cereri în piaţă pentru produsele realizate, a unui bun raport calitate/preţ al serviciilor oferite – unul dintre clienţi declarând Faist Mekatronic „official development partner”, cât şi eforturilor făcute în ultima perioadă de a diversifica activitatea productivă, asigurându-şi în scurt timp preluarea a trei noi clienţi importanţi din industria auto.
Compania are acum peste 900 de angajaţi pornind în 2008 de la 120 de angajaţi şi crescând continuu de atunci. S-a mizat pe angajarea de persoane tinere cu experienţă redusă, dar care s-au calificat şi au devenitexperţi în procesele Faist Mekatronic, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru echipa de management, care are o medie de vârstă de numai 37 de ani. Cu universităţile şi liceele industriale locale compania a început programe de internship şi asta a ajutat mult în formarea tinerelor talente pe care apoi le-a angajat.
Calitatea ca standard
Compania din Oradea acoperă în producţie procese tehnologice variate, cum ar fi turnarea aluminiului sub presiune, prelucrările mecanice şi tratarea suprafeţelor prin galvanizare. Pentru infrastructura de telefonie mobilă se produc carcase de aluminiu pentru filtre de radio frecvenţă.Piesele trec prin procesele de turnare aluminiu sub presiune, prelucrare mecanică de înaltă precizie la care sunt necesare maşini de prelucrare mecanică în 4 axe datorită complexităţii reperelor şi tratament de galvanizare cu argint. Pentru industria auto se produc corpuri de pompă ulei-vacuum turnate sub presiune, iar la prelucrarea mecanică se obţin toleranţe de până la
5 microni, fiind folosite centre în patru axe şi clamping hidraulic – aceste pompe se produc pe echipamente DMG MORI. De asemenea, tot pentru domeniul auto, se mai produc corpuri de tensionare pentru sistemele de distribuţie ale motoarelor, corp de aluminiu stator electric pentru motoare electrice cu toleranţe de concentricitate şi diametre de până la 8 microni.Printre clienţii pentru care s-a lucrat se numără ERICSSON, BORG WARNER, MAHLE, BROSE, ABB, KATHREIN.
Viziunea grupului Faist este de a fi lider în tehnologie şi de a crea parteneriate cu clienţi strategici pe care să îi satisfacă prin inovaţie, excelenţă operaţională şi prezenţă globală. Politica grupului Faist de a fi lider în tehnologie s-a implementat continuu, compania investind în ultimii 3 ani la Oradea peste 30 de milioane de euro în echipamente tehnologice de ultimă generaţie.
Parteneriat cu DMG MORI
Pentru a putea respecta acest obiectiv ambiţios, Faist Mekatronic a dezvoltat în România un parteneriat de succes cu compania DMG MORI. Relaţia cu DMG MORI a începutîn 2010 cu achiziţia a 4 centre de prelucrare mecanică, iar performanţele ridicate ale maşinilor şi competitivitatea DMG MORI a dus la decizii de investiţii ulterioare în maşini DMG MORI, în momentul de faţă ajungându-se la 30 de astfel de maşini în fabrica de la Oradea.
În 2011, odată cu o creştere importantă a capacităţii de producţie, după ce compania a realizat un studiu de piaţă cu scopul achiziţionării a 20 de centre orizontale de prelucrare cu comandă numerică, furnizorul ales a fost DMG MORI, care a câştigat datorită raportului excelent calitate/preţ al centrelor oferite, dar şi pentru curajul şi profesionalismul de care au dat dovadă reprezentanţii DMG
MORI în angajamentul făcut, acela de a atinge cerinţele de performanţă FAIST. Maşinile au fost livrate şi instalate în a doua jumătate a anului 2011 şi începutul anului 2012. „Maşinile şi-au îndeplinit cu succes cerinţele de performanţă si productivitate, ceea ce ne-a făcut să dezvoltăm în continuare relaţia cu DMG MORI, ulterior achiziţionându-se alte 12 centre de prelucrare cu comandă numerică doar în România. Dar mai mult decât atât, am recomandat acest furnizor celorlalte companii din grup în Germania şi Mexic, unde au fost achiziţionat ealte 11 astfel de centre.”, a declarat Remus Cotuţ, Directorul General al Faist Mekatronic. „DMG MORI a mai avut un atuu foarte important prin soluţia de finanţare pe care o oferă prin partenerul său DMG Finance - o foarte bună soluţie de finanţare a utilajelor pentru producătorii din industrie – şi, de asemenea, suportul oferit de către DMG MORI România în service şi alte servicii sunt un plus pentru relaţia dintre Faist Mekatronic şi DMG MORI.”, a mai afirmat Remus Cotuţ.
Remus Cotuț, Director General Faist Mechatronik
În viitor
Compania din Oradea urmăreşte în viitor diversificarea portofoliului de clienţi, realizarea de componente pentru industria auto şi menţinerea portofoliului existent de clienţi pentru elemente de infrastructură telecom. „Direcţia de dezvoltare a Faist Mekatronic pe viitor este de a continua evoluţia bună de pânăacum, crescând capacitatea de producţie spre frumoasa cifră de 100 de milioane de Euro în următorii 10 ani. Pentru a ne atinge aceste obiective compania a început deja extinderea halei de producţie existente de la 16.500 mp la 25.500 mp şi instalarea unor noi utilaje de turnare sub presiune şi prelucrări mecanice cu comandă numerică.”, a mai adăugat directorul general al Faist Mekatronic.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.