Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
În articolul din acest număr voi continua prezentarea caracteristicilor tehnice de care trebuie să ţinem cont la alegerea maşinilor-unelte.
e. Combinaţii de mese şi maşini-unelte
O flexibilitate deosebită este oferită de combinaţii de mese rotative şi basculante cu maşini-unelte cu unul sau mai mulţi arbori principali.
În figura 11.a [6] sunt prezentate maşini-unelte echipate:
Cele trei deplasări liniare ale sistemului portant al arborelui(lor) principal combinate cu cele două mişcări de rotaţie/basculare asigură o flexibilitate deosebită a maşinii, în ceea ce priveşte tipurile de piese, de materiale şi de prelucrări. Şi regimurile de prelucrare pot fi adaptate condiţiilor de prelucrare necesare.
În figura 11.b [6] este prezentată o altă variantă de extindere a posibilităţilor de prelucrare a unei maşini-unelte/unui centru de prelucrare. Aceeaşi maşină-unealtă/centru de prelucrare poate prelucra, printr-o mişcare de tip navetă, piese montate pe două (în figura prezentată) mese rotitoare oscilante cu mai multe mese rotative. În timp ce se face prelucrarea pieselor de pe o paletă, operatorul descarcă piesele prelucrate deja şi fixează şi reglează piesele de prelucrat pe cealaltă paletă (masă rotitoare oscilantă). Este evident că este posibilă combinarea acestor structuri cu sisteme variate de schimbare a meselor rotitoare oscilante.
Într-un spaţiu mai restrâns se poate mări nivelul de flexibilitate al unui centru de prelucrare prin soluţiile prezentate în figura 12 [8]:
- sunt independente şi sunt amplasate pe batiul comun al maşinii;
- una dintre mese (stânga) are patru axe de coordonate: două oscilante, una de rotaţie şi una de deplasare liniară;
- a doua masă are doar două axe: una de rotire şi una basculantă.
De fapt, cele două combinaţii reprezintă două centre de prelucrare montate pe un singur batiu.
O flexibilitate deosebită într-un spaţiu restrâns este prezentată în fig. 13 [9]:
- pe masa oscilantă pot fi amplasate una sau mai multe mese rotative, cu mişcări de rotaţie independente;
- mesele oscilante sunt montate pe un suport comun, care are o mişcare oscilantă (0°/180°) cu axă de oscilaţie în plan vertical. Mişcarea suportului realizează o funcţie de paletă: în timp ce piesele de pe partea dinspre maşină sunt prelucrate, piesele de pe partea opusă (cu acces din partea operatorului) pot fi descărcate de pe „paletă” şi se pregătesc alte piese pentru prelucrat.
NOTA: Există soluţii la care bascularea suportului se face înjurul unei axe orizontale, mesele oscilante fiind amplasate pe o structură de forma literei Z.
ζ. Soluţii pentru centre de prelucrare de strunjire
La luarea unei decizii privind achiziţia unei noi maşini-unelte trebuie, aşa cum am mai arătat, să se ţină cont de mulţi parametri. Printre aceştia, amintesc:
Soluţiile propuse de [9] oferă câteva rezolvări ale acestor cerinţe:
O aplicaţie practică ilustrând aceste considerente este prezentată în fig. 16 [8], centrele de prelucrare diferind de cele mai sus prezentate.
În [9] se propune şi o altă variantă de centru de strunjire, prezentat în fig. 14.b. Acest centru de strunjire se distinge prin următoarele particularităţi:
- Turela superioară este plasată pe o sanie cu trei axe comandate numeric (X,Y,Z);
- Turela inferioară este plasată pe o sanie cu doar două axe comandate numeric (X,Z);
NOTA: Echiparea unor sănii cu motoare liniare măreşte dinamica mişcărilor, precizia de prelucrare şi permite prelucrarea unor suprafeţe ovale (problema va fi tratată mai pelarg într-un viitor episod).
Corneliu Gornic este Preşedinte PROFEX, Centru de Dezvoltare Tehnologică
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.