
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Procedeul de realizare a unei piese prin adăugare de material oferă noi posibilităţi pentru componentele complexe, pentru a căror realizare nu există (sau dacă există, implică costuri mari) procedee convenţionale ce pot fi aplicate.
Piaţa tehnologiilor aditive este într-o creştere accentuată. Soluţia hibridă de la DMG MORI este una unică în această piaţă. Ea combină procedeul de adăugare de material prin intermediul tehnologiei laser cu procedeul de frezare, obţinându-se, astfel, un proces complex numit generic ,,additive manufacturing”.
Studiul de concept pentru LASERTEC 65 Additive Manufacturing are la bază centrul de prelucrare DMU 65 monoBLOCK® în 5 axe şi a fost dezvoltat de compania SAUER LASERTEC GmbH din Pfronten, Germania, companie aparţinând concernului DMG MORI, în colaborare cu filiala concernului din Statele Unite ale Americii – DMG MORI USA.
Maşina LASERTEC 65 Additive Manufacturing dispune de o diodă laser montată sub forma unei scule (similar cu sculele pentru frezare). Materialul este adăugat printr-un procedeu de pulverizare a unei pulberi metalice chiar în raza laser. Aceasta topeşte pulberea şi o depune sub formă de straturi, dând naştere formei geometrice a viitoarei piese.
Acest proces este de până la de 20 de ori mai rapid decât sinterizarea laser într-un pat de pulbere. LASERTEC 65 Additive Manufacturing combină tehnologia compactă de frezare în 5 axe cu depunerea de material, cu ajutorul unui laser cu o putere de 2 kW. Toate tipurile de metal comun sub formă de pulbere pot să fie procesate prin intermediul acestei tehnologii – inclusiv oţelul, cât şi aliajele pe bază de nichel, cobalt sau titan, alamă. De asemenea, pot fi aplicate straturi de protecţie pe materialul de bază, dacă acest lucru este necesar pentru piesa finită.
Un punct forte al acestui proces îl constituie faptul că poate fi folosit pentru a crea un număr similar sau diferit de straturi de material, care, apoi, pot fi prelucrate prin aşchiere (frezare, găurire etc.) pentru a îmbunătăţi precizia şi/sau a realiza o anumită geometrie, înainte de adăugarea următoarelor straturi de material.
Acest mod de lucru inovator deschide un nou orizont prelucrărilor prin aşchiere, deoarece se pot prelucra suprafeţe la care, prin pocedeele clasice de frezare/găurire, nu se mai poate avea acces în acea zonă, odată ce toată geometria piesei este finalizată.
Pentru reperele complete care sunt, în mod tradiţional, frezate cu o pierdere de material de până la 95%, o economie semnificativă de cost, cât şi o pierdere de material de doar 5% pot fi realizate folosind tehnologia ,,additive manufacturing’’.
În primă fază, conceptul dezvoltat de DMG MORI poate realiza şi prelucra piese cu diametrul maxim de 500 mm, o înălţime maximă de 360 mm şi o greutate maximă de o tonă. Tehnologia permite realizarea şi a unor componente mai mari.
Octavian Andrițoiu este Managing Director DMG MORI SEIKI România
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.