MITA, unul dintre marile flageluri ale omenirii

MITA, unul dintre marile flageluri ale omenirii

Dacă vrem să combatem mita, acum o putem face mai mult ca niciodată deoarece ISO a elaborat un standard internaţional care a fost adoptat şi ca standard român: SR ISO 37001:2017, Sisteme de management anti-mită. Cerinţe cu ghid de utilizare.

Cât de nocivă este mita? Ea erodează justiția, subminează drepturile omului și este un obstacol în combaterea sărăciei. Din punct de vedere economic, mita crește costurile afacerilor, ale bunurilor și serviciilor, diminuează calitatea acestora, creează incertitudini în tranzacțiile comerciale, distorsionează concurența, distruge încrederea în instituții și afectează funcționarea corectă și eficientă a piețelor.

În ultimii 15 ani, numeroase țări au făcut eforturi la nivel național și internațional pentru a lupta împotriva mitei. S-au semnat tratate și s-a îmbunătățit legislația și multe țări pot acum să condamne delictele legate de luarea și darea de mită. Guvernele au făcut progrese în lupta împotriva mitei prin acorduri internaționale, precum Convenția privind combaterea mituirii agenților publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale, adoptată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției și prin legislații naționale proprii.

Totuși, doar legea nu este suficientă pentru rezolvarea acestei probleme. Organizațiile au responsabilitatea de a contribui proactiv la combaterea mitei.

Cum? Prin implementarea standardului SR ISO 37001:2017, respectiv prin implementarea unui sistem de management anti-mită și printr-un angajament al leadership-ului de a stabili o cultură a integrității, transparenței, deschiderii și conformării.

Politica anti-mită și sistemul de management care o susține ajută organizațiile să evite sau să diminueze costurile, riscurile și pagubele implicării în mituire, să promoveze încrederea în cadrul negocierilor comerciale și să-și îmbunătățească reputația. 

SR ISO 37001:2017, Sisteme de management anti-mită.

Cerinţe cu ghid de utilizare reflectă bunele practici internaționale, specifică cerințe și furnizează îndrumări pentru stabilirea, implementarea, menținerea, analiza și îmbunătățirea unui sistem de management anti-mită.

Sistemul poate fi de sine-stătător sau poate fi integrat într-un sistem de management global. Acest document tratează atât mituirea în sectorul public, cât și în cel privat și fără scop lucrativ. Acest document reflectă bunele practici internaționale și poate fi utilizat în toate jurisdicțiile.

El se aplică organizațiilor mici, mijlocii și mari din toate sectoarele, inclusiv din domeniul public, privat și fără scop lucrativ. Riscurile de mituire cărora le este expusă o organizație variază în funcție de factori precum mărimea organizației, locațiile și sectoarele în care ea își desfășoară activitatea și natura, scara și complexitatea activităților acesteia. 

Acest document specifică implementarea de către organizație a politicilor, procedurilor și controalelor care sunt rezonabile și proporționate în funcție de riscurile de mituire la care este expusă aceasta. Anexa A furnizează îndrumări referitoare la implementarea cerințelor acestui document. Standardul SR ISO 37001:2017, Sisteme de management antimită. Cerinţe cu ghid de utilizare este un standard de certificare și se achiziționează de la ASRO.


Jeni Toma este expert standardizare, Direcţia Comercială, ASRO


2481 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.