
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Inovarea este o activitate care are ca rezultat obţinerea unui nou produs, a unui serviciu sau a unui proces, a unei noi metode de marketing sau de organizare a unei afaceri sau poate conduce la îmbunătăţirea semnificativă a celor existente.
Inovarea poate fi realizată cu pași mici (inovarea incrementală), ceea ce înseamnă îmbunătățiri minore repetate ale produselor, serviciilor, proceselor și modelelor afacerii existente. Motivele alegerii inovării incrementale sunt determinate de faptul că aceasta este mai economică, mai puțin riscantă și ajută la menținerea poziției pe piață. Inovarea poate avea însă ca țintă crearea de produse, servicii, procese, structuri organizaționale sau modele de afaceri în totalitate noi. Acest tip de inovare (inovarea radicală) presupune costuri și riscuri mai mari, dar și un impact mai important asupra afacerii.
Pentru a realiza o îmbunătățire continuă a procesului de inovare, este nevoie de implementarea unui sistem de management specific. Această necesitate a condus la elaborarea standardului SR 13572:2016, Sisteme de management al inovării (SMIn).Cerinţe, care specifică cerințele pentru stabilirea, implementarea, menținerea și îmbunătățirea unui sistem de management al inovării (SMIn).
Implementarea unui sistem de management al inovării, indiferent de tipul acesteia, ajută organizațiile să-și orienteze și să-și monitorizeze procesul de inovare, proces care, dacă este bine gestionat, poate conduce la o creștere economică semnificativă.
Implementarea și menținerea sistemului de management al inovării aduc unei organizații numeroase beneficii precum:
Implementarea unui sistem de management al inovării este o decizie strategică a unei organizații care dorește îmbunătățirea performanțelor sale globale. Sistemul de management al inovării asigură un suport pentru inițiativele de dezvoltare durabilă.
Inovarea poate fi un factor de succes în toate sectoarele unei organizații și în toate etapele ciclului de viață al unui produs (de la cercetare, dezvoltare, fabricare, distribuție și marketing, mentenanță, până la retragerea produsului și eliminarea sau reciclarea acestuia), cât și în domeniul organizațional. Derularea unui proces de inovare optim și sistematic impune ca la nivelul organizației să se definească și să se implementeze un management al inovării.
Scopul standardului SR 13572:2016 constă în stabilirea unor cerințe pentru toate tipurile de organizații de drept public sau privat, indiferent de domeniul de activitate și de mărimea acestora în vederea implementării, menținerii și îmbunătățirii continue a unui sistem de management al inovării (SMIn). Standardul stabilește procesele derulate în cadrul sistemului de
management al inovării și rolul participanților.
SR 13572:2016 respectă cerințele aplicate standardelor internaționale pentru sisteme de management. Aceste cerințe se referă la o structură-cadru identică cu a standardelor internaționale de management, texte principale identice și termeni comuni cu definiții principale identice. Acest concept al standardului conduce la o utilizare mai ușoară a acestuia de către cei care implementează mai multe standarde internaționale de management.
Standardul SR 13572:2016 cuprinde cerințe referitoare la:
Standardul cuprinde, de asemenea, o anexă informativă cu tehnici ale managementului inovării care implică o mare varietate de aspecte ce sunt necesare adeseori pentru elaborarea corectă a unui sistem de management al inovării. Aceste tehnici se referă la managementul inteligenței strategice, al colaborării, al creativității, al gândirii inovative și al proprietății intelectuale.
Acest standard a fost elaborat în cadrul comitetului tehnic ASRO/CT 383, Managementul inovării. În cadrul patrimoniului acestui comitet tehnic mai figurează și standardul pe părți SR 13547,cu titlul general: Model de dezvoltare a afacerii prin inovare, care are ca scop stabilirea unor principii generale și a unor linii directoare pentru dezvoltarea unei
afaceri prin inovare.
Părţile standardului SR 13547 sunt:
În curând, ASRO va lansa un curs – Sisteme de management al inovării. Cerinţe conform SR 13572:2016 – primul din România cu acest subiect.
Jeni Toma este expert standardizare, Direcția Publicații, ASRO
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.