Planul de Investiţii pentru Europa: instrumente pentru investitori

Planul de Investiţii pentru Europa: instrumente pentru investitori

Loc de întâlnire pentru promotorii de proiecte şi investitori - este motto-ul sub care funcţionează PEPI – Portalul European pentru Proiecte de Investiţii, instrumentul creat de Comisia Europeană pentru a promova vizibilitatea faţă de investitorii din întreaga lume şi informarea cu privire la proiectele de investiţii de pe teritoriul UE.

  •  Portalul European pentru Proiecte de Investiţii (PEPI)

Este un instrument cu ajutorul căruia entitățile interesate își pot face cunoscute proiectele de investiții, inclusiv proiecte transfrontaliere, în scopul atragerii de investitori, sau pot căuta oportunități de investire în proiectele altor companii, accesând platforma dedicată la adresa https:// ec.europa.eu/eipp/desktop/ro/index.html.

Promotorul unui proiect publicat pe PEPI poate fi o autoritate publică dintr-un stat membru UE sau o persoană juridică de drept public sau de drept privat, cu sediul într-un stat membru UE.

În prezent, pe portal poate fi publicat un proiect (sau program cuprinzând mai multe proiecte) cu o valoare a investiţiilor necesare de minim 10 milioane euro, care îndeplinește următoarele criterii de eligibilitate, stabilite prin Decizia de punere în  aplicare (UE) 2015/1214 a Comisiei din 22 iulie 2015 privind crearea portalului european pentru proiecte de investiții și stabilirea specificațiilor sale tehnice:

● proiectul se încadrează în unul dintre sectoarele:

- cercetare, dezvoltare și inovare (proiecte care sunt în conformitate cu programul Orizont 2020, infrastructuri de cercetare; proiecte și programe demonstrative, precum și utilizarea infrastructurilor, tehnologiilor și proceselor conexe; sprijinirea comunității științifice, inclusiv colaborarea cu industria; transferul de cunoștințe și tehnologie);

- dezvoltarea sectorului energetic în conformitate cu prioritățile uniunii energetice, inclusiv securitatea aprovizionării cu energie și cadrul de politici privind clima și energia pentru 2020, 2030 și 2050 (extinderea utilizării sau a aprovizionării cu energie din surse regenerabile; eficiența energetică și reducerea consumului de energie; dezvoltarea și modernizarea infrastructurii energetice);

- dezvoltarea infrastructurii de transport și echipamente și tehnologii inovatoare pentru transport (proiecte și priorități orizontale eligibile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1315/2013 și al Regulamentului (UE) nr. 1316/2013; proiecte ce vizează mobilitatea urbană inteligentă și durabilă vizând accesibilitatea, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a consumului de energie și a accidentelor; proiecte de conectare a nodurilor la infrastructurile TEN-T);

- dezvoltarea și aplicarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (conținut digital; servicii digitale; infrastructuri de telecomunicații de mare viteză; rețele în bandă largă);

- sprijinirea IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie;

- mediul și utilizarea eficientă a resurselor (proiecte și infrastructuri în domeniul protecției și gestionării mediului; consolidarea serviciilor ecosistemice; dezvoltarea urbană și rurală sustenabilă; măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice);

- capitalul uman, cultura și sănătatea (educație și formare; industriile culturale și creative; soluții inovatoare în domeniul sănătății; medicamente noi și eficace; infrastructuri sociale și economia socială și a solidarității; turism);

● promotorul este o persoană juridică stabilită într-un stat membru;

● proiectul este compatibil cu dreptul Uniunii și cu legislația statului membru în cauză;

● implementarea proiectului este preconizată să înceapă în termen de trei ani de la transmiterea cererii de publicare.

Promotorii de proiecte din sectorul privat trebuie să achite o taxă de procesare a cererii de maxim 250 euro per proiect, nerecuperabilă, al cărei scop este acela de a descuraja promovarea de proiecte neserioase sau concepute defectuos. Întreaga răspundere pentru informațiile furnizate despre proiecte pe acest portal aparține promotorilor proiectelor respective, iar promovarea unui  proiect pe acest portal nu echivalează cu o garanție a obținerii finanțării proiectului.

Publicarea proiectelor pe portal și contactul dintre promotorii de proiecte și inves­titorii interesați se fac prin intermediul formularelor on-line disponibile pe portal.

În luna septembrie a.c., pe portalul PEPI erau înscrise 112 proiecte de pe întreg teritoriul UE, din diverse domenii de investiții, inclusiv proiecte de extindere a unor ateliere de prelucrări mecanice CNC.

PEPI este unul dintre cele trei instrumente create prin Regulamentul (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 iunie 2015, alături de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) și Platforma Europeană de Consiliere în Materie de Investiții (EAIH), pentru implementarea Planului de Investiții pentru Europa, adoptat în noiembrie 2014, cu scopul creșterii nivelului de investiții și creării de locuri de muncă în Uniunea Europeană.

  • Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS) formează nucleul Planului de Investiţii pentru Europa, a fost instituit în cadrul grupului BEI și a fost proiectat ca un instrument complementar tuturor celorlalte acțiuni și instrumente financiare existente la nivelul UE, cu scopul de a mobiliza resursele financiare private pentru investiții, de a aduce investițiile la economia reală, de a îmbunătăți mediul investițional în UE și de a crește eficiența utilizării fondurilor publice.

 

Prin FEIS sunt sprijinite proiectele cu un grad de risc mai ridicat decât al proiec­telor finanțate în mod obișnuit de BEI, proiecte care nu ar fi putut fi altfel sprijinite de BEI, FEI sau alte instrumente financiare existente în UE, în domeniile:

● dezvoltarea infrastructurii,

● cercetare, dezvoltare, inovare,

● educație și formare, sănătate, tehnologia informațiilor și comunicațiilor,

● dezvoltarea sectorului energetic,

● sprijinirea IMM-urilor și a întreprinderilor cu capitalizare medie (societate care are până la 3000 de angajați și nu este un IMM.)

Sprijinul acordat din FEIS se realizează printr-o gamă largă de produse financiare – capitaluri proprii, împrumuturi şi garanţii, adaptate fiecărui proiect, pe întregul teritoriu UE, fără a se aplica cote geografice sau secto­riale. FEIS nu acordă granturi sau subvenţii.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat din FEIS pot fi:

● entități de orice mărime, inclusiv IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie,

● entități din sectorul public,

● băncile naționale de promovare sau alte bănci intermediare pentru împrumuturi,

● fonduri și orice alte forme de vehicule colective de investiții,

● platforme de investitii.

Solicitarea de finanțare poate fi adresată direct către BEI de orice promotor de proiect de infrastructură și inovare.

Pentru finanțarea IMM-urilor, cererile se vor adresa către instituțiile partenere BEI și FEI din statul respectiv.

Până în prezent, în România, există un singur proiect aprobat pentru finanțare din FEIS, pentru sprijinirea IMM-urilor; acest proiect are o valoare propusă de 20 mil. euro, aparține societății financiare Agricover IFN SA și are ca obiect sprijinirea IMM-urilor din sectorul agricol.

FEIS a fost instituit pentru o perioadă inițială de 3 ani (2015-2017), cu o valoare de 21 mld. euro (16 mld. euro garanție UE, constituită prin realocări de la alte pro­grame ale Uniunii, și 5 mld. euro alocare BEI). }intele propuse ale acestui fond, pentru perioada investițională de 3 ani, au fost susținerea acordării de finanțări de către gru­pul BEI în valoare de aproximativ 61 mild. euro, cu obiectivul de a mobiliza investiții totale de aprox. 315 mld. euro.

Comisia estimează că, după primul an de funcționare, instrumentul FEIS a mobili­zat investiții totale de aprox. 116 mld. euro în statele membre, până în prezent fiind semnate acorduri pentru 40 de proiecte, alte 56 de proiecte fiind aprobate și 10 în pre-aprobare. Datorită succesului înregistrat în primul an de funcționare, Comisia a propus, în luna septembrie a acestui an, dublarea duratei și capacităților financiare ale acestui fond.

Mai multe informații despre FEIS pot fi consultate la adresa web:

http://www.eib.org/efsi/index.htm.


Notă: Acest articol prezintă informaţiile disponibile din surse oficiale la data trimiterii la tipar. Autorii acestui articol, persoane juridice sau fizice, îşi declină orice răspundere în legătură cu urmările, câştigurile sau pierderile, directe sau indirecte, ale acţiunilor întreprinse de terţi exclusiv şi nemijlocit în baza informaţiilor conţinute în acest articol.


Mioara Săpașu estev General Manager Corevents Management

2690 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Mai multe despre Corevents Management

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.