Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Bugetul naţional sprijină realizarea de investiţii în mediul economic privat, prin intermediul mai multor tipuri de instrumente, unul dintre aceste instrumente fiind schemele de AJUTOR DE STAT. De aceea, vă prezentăm, în continuare, aplicaţiile şi caracteristicile principale a două dintre schemele de ajutor de stat derulate în prezent.
Programul pentru creşterea competitivităţii produselor industriale
Potrivit anunţului din 06 iunie 2014 al Direcţiei Politici Industriale şi Competitivitate din cadrul Ministerului Economiei,începând cu data de 16 iunie 2014 este deschis apelul curent pentru acest program, iar analiza documentelor se va realiza în ordinea depunerii lor, pe principiul „primul venit, primul servit”, până la angajarea totală a fondurilor alocate pentru acest an. Acest program, administrat de Ministerul Economiei, se desfăşoară încă din anul 2003 (în baza prevederilor HG nr. 1570/2002 privind aprobarea Mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de creştere a competitivităţii produselor industriale), anual, prin legea bugetului de stat, fiind alocate sume pentru derularea acestui program.
Ajutorul financiar, sub formă de sume nerambursabile, acordat prin acest program, reprezintă ajutor de minimis şi se supune legislaţiei UE cu privire la acesta.
În prezent, acest Program este reglementat de HG nr. 1510/2008 şi de Ordinul Ministrului Economiei nr. 861/2013, iar pentru anul 2014, bugetul total alocat este de 10.000.000 lei (Ordinul Ministrului Economiei nr. 2435/17.12.2013).
Obiectivul general al programului este creşterea competitivităţii produselor realizate de întreprinderile din România, în conformitate cu principiile dezvoltării durabile şi reducerii decalajelor comparativ cu media Uniunii Europene.
Suma maximă totală acordată unui beneficiar ca ajutor financiar nerambursabil este egală cu echivalentul în lei a 200.000 de euro, pentru un interval de până la 3 ani. Suma minimă acordată pentru un proiect, indiferent de numărul de activităţi pentru care se solicită finanţarea, este egală cu echivalentul în lei a 5.000 euro.
Activităţi pentru care se acordă finanţare:
1. Implementarea şi certificarea sistemelor de management al calităţii (conformarea cu SR EN ISO 9001 şi ISO TS 16949:2004)
2. Implementarea şi certificarea sistemelor de management al mediului (conformarea cu SR EN ISO 14001:2005)
3. Schema de management şi audit – EMAS (conformarea cu legislaţia europeană şi naţională în domeniu, Respectiv Regulamentul CE nr. 1221/2009, HG nr. 57/2011 şi Ordinul MMP nr. 2086/2011 cu modificările şi completările ulterioare)
Aceste trei tipuri de activităţi nu sunt eligibile pentru întreprinderi mici şi mijlocii astfel definite de Legea 346/2004.
Finanţare de la bugetul de stat: 50% (contribuţie proprie 50%).
4. Implementarea şi certificarea sistemelor de management al sănătăţii şi siguranţei ocupaţionale, a sistemelor de management pentru responsabilitate socială şi de igienă alimentară şi/sau a sistemelor de management al securităţii informaţiei (conformarea cu SR OHSAS 18001:2008, SA 8000, ISO CEI seria 27000 etc.)
Cheltuieli eligibile:
Finanţare de la bugetul de stat: 50% (contribuţie proprie 50%).
5. Certificarea voluntară a produselor şi/sau obţinerea etichetei ecologice pentru produse
Nu se aplică pentru întreprinderi mici şi mijlocii astfel definite de Legea 346/2004.
Cheltuieli eligibile:
Finanţare de la bugetul de stat: 50% (contribuţie proprie 50%).
6. Dotarea şi/sau modernizarea laboratoarelor de testare şi de etalonare existente, precum şi acreditarea acestora
Nu se aplică pentru întreprinderi mici şi mijlocii astfel definite de Legea 346/2004.
Cheltuieli eligibile:
Finanţare de la bugetul de stat: 50% (contribuţie proprie 50%).
7. Asimilarea de tehnologii şi produse noi care se realizează de către operatorii economici pentru valorificarea rezultatelor cercetărilor obţinute în cadrul programelor de cercetare-dezvoltare finanţate din fonduri publice şi aplicarea invenţiilor autorilor români protejate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM)
Cheltuieli eligibile:
Finanţare de la bugetul de stat: 50% (contribuţie proprie 50%).
8. Efectuarea de analize de evaluare comparativă pentru activităţi din industria prelucrătoare în vederea realizării planurilor de restructurare-dezvoltare-viabilizare, a căror implementare va fi monitorizată
Cheltuieli eligibile:
Finanţare de la bugetul de stat: 50% (contribuţie proprie 50%).
9. Organizarea şi amenajarea în incinta operatorilor economici, în spaţiile existente, de expoziţii şi/sau standuri de prezentare a produselor industriale
Cheltuieli eligibile:
Finanţare de la bugetul de stat:30% (contribuţie proprie 70%).
Beneficiari eligibili:
Mai multe informaţii despre acest program pot fi găsite pe pagina Ministerului Economiei, www.minind.ro/, în secţiunea dedicată – Programul de creştere a competitivităţii produselor industriale.
Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă
Această schemă a fost instituită prin HG nr. 332/23.04.2014 şi este administrată de Ministerul Finanţelor care, în data de 11 iunie 2014, a lansat în dezbatere publică proiectului Ghidului solicitantului pentru această schemă de ajutor de stat. Ghidul urmează a fi finalizat după data de 1 iulie, dată până la care s-au transmis observaţiile şi sugestiile asupra proiectului, iar după finalizarea Ghidului, va fi anunţată deschiderea sesiunii de depunere a cererilor de acord pentru finanţare.
Obiectivul general al acestui program este dezvoltarea regională prin realizarea de investiţii iniţiale care determină crearea de locuri de muncă în toate sectoarele de activitate, cu excepţia sectoarelor pentru care nu se acordă ajutoare de stat conform Regulamentelor comunitare şi a unor grupe de activităţi excluse – lista activităţilor pentru care nu se acordă ajutoare în baza acestei scheme se regăseşte în Anexa 1 la HG 332/2014.
Ajutorul de stat în baza acestei scheme se acordă sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile, în limita intensităţii maxime admisibile (50%) şi a nivelului maxim al ajutorului de stat (37,5 mil. euro) de care poate beneficia o întreprindere.
Condiţii pentru acordarea ajutorului de stat:
Cheltuieli eligibile:
Costurile salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de locuri de muncă, reprezentate de valoarea totală care trebuie plătită efectiv de beneficiarul ajutorului pentru locul de muncă respectiv, cuprinzând, pentru o perioadă de timp definită, salariul brut (până la limita salariului mediu brut pe economie aprobat prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, valabil pentru anul înregistrării cererii de acord pentru finanţare) şi contribuţiile obligatorii ale angajatorului aferente salariului brut, conform reglementărilor legale în vigoare.
Beneficiari eligibili:
Întreprinderi nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, I.M.M.-uri sau întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii societăţilor nr. 31/1990.
Mai multe informaţii despre această schemă de ajutor de stat pot fi găsite pe pagina Ministerului Finanţelor, în secţiunea dedicată ajutorului de stat, www.mfinante.ro/ghidajstat.html?pagina=domenii.
Notă: Acest articol are un caracter exclusiv informativ, oferă informaţii disponibile la data trimiterii la tipar şi nu are pretenţia că informaţiile prezentate sunt exhaustive. Resursele informaţionale folosite în documentarea acestui articol sunt surse de informaţii cu calitate oficială. Autorii acestui articol, persoane juridice sau fizice, îşi declină orice răspundere în legătură cu urmările, câştigurile sau pierderile, directe sau indirecte, ale acţiunilor întreprinse de terţi exclusiv şi nemijlocit în baza informaţiilor conţinute în acest articol.
Mioara Săpaşu este General Manager Corevents Management
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.