De ce are România nevoie de proiecte urbane inteligente?

Viitorul orașelor din România va fi dezbătut pe 21 și 22 octombrie în cadrul unui eveniment unic, Smart Cities of Romania, patronat de Primăria București și Ministerul Transporturilor. Inițiativele locale în domeniul orașelor inteli­gente, deși au debutat timid, înregistrează o creștere constantă și se regăsesc nu doar în discursul public dar și în proiectele de digitizare a administrației sau de modernizare a infrastructurii.

Ca răspuns la nevoia de informație actuală asupra acestui concept multi-disciplinar, ITS Events Management, împreună cu Asociația Română pentru Tehnică de Securitate, Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei și Organizația Română pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport au inițiat organizarea conferinței „Smart Cities of Romania”, prima conferință de amploare națională dedicată orașelor inteligente. Alături de prezentări în plen, conferința va avea și o zonă expozițională unde vor putea fi evaluate soluții și proiecte ale unor furnizori de renume. Compania multinațională ZTE este principalul partener, iar printre susținătorii principali se mai află Huawei, Luxten Greenlight, NEC, Siemens și Teamnet. Conferința va avea loc la Universitatea Politehnica București.

Până în anul 2050, peste 70% din populația lumii va locui în mediul urban, orașele fiind principalul motor al dezvoltării și creșterii economice. România nu face excepție, chiar dacă datele.

Institutului Național de Statistică arată un grad de urbanizare de doar 55%. Totuși, mediul urban are o pondere masivă în PIB, domeniul ITC, exclusiv citadin, depășind în 2014, cu 11% con­tribuție, pentru prima dată Agricultura. Municipalitățile caută cele mai bune soluții pentru a permite dezvoltarea facilă a mediului de afaceri și pentru a oferi cele mai bune condiții de viață cetățenilor. Aparent rupte din literatura științifico-fantastică, proiectele urbane inteligente sunt mai aproape de realitate. Conceptul de Smart City acoperă aspecte multiple ale vieții urbane: servicii publice, energie, construcții, infrastructură, trans­port, tehnologii informatice, educație și sănătate. |n ultimii ani, odată cu creșterea gradului de penetrare al Internetului și a nivelului de mobilitate, acestora li se adaugă încă un element de importanță critică - cel de „Smart Citizen.”

Agenda conferinţei este structurată pe sectiuni majore: Smart & Safe City, Smart&Integrated Transportation, Smart Energy, Smart Environment, Politici Europene și Naționale, Intelligent Energy Management etc. Evenimentul, va reuni reprezentanți ai Comisiei Europene, ai autorităților locale și ai instituțiilor na-ționale de reglementare, precum și specialiști din mediul aca­demic și din mediul privat, astfel încât audiența să poată beneficia de o perspectivă completă asupra problematicii Smart City.

2149 vizualizari

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.