ISO 50001:2011. Sisteme de management al energiei - Cerinţe şi ghid pentru utilizare

12.03.2012 | ENERGIE | Mihai Gheorghe
ISO 50001:2011. Sisteme de management al energiei - Cerinţe şi ghid pentru utilizare

ISO 50001:2011. Sisteme de management al energiei - Cerinţe şi ghid pentru utilizare, este un standard internaţional dezvoltat de către ISO (Organizaţia Internaţională pentru Standardizare).

 

ISO 50001 oferă organizaţiilor cerinţele pentru sistemele de management al energiei. Acesta oferă beneficii pentru organizaţiile mari şi mici, atât publice, cât şi sectorul privat, în producţie şi servicii, în toate regiunile lumii. ISO 50001 stabileşte un cadru pentru companiile industriale, comerciale, instituţionale;facilităţi guvernamentale, precum şi organizaţii în vederea gestionării energiei. Se estimează că standardul ar putea influenţa până la 60% din consumul de energie din lume.

 

ISO 50001 - De ce este important?

Energia este esenţială pentru operaţiunile de organizare şi poate fi un cost major pentru organizaţii, indiferent de activităţile lor. În plus faţă de costurile cu energia ale unei organizaţii, se adaugă costurile de mediu şi sociale prin epuizarea resurselor, contribuind la probleme cum ar fi schimbările climatice. 

Dezvoltarea şi implementarea de tehnologii pentru surse de energie noi şi surse regenerabile, presupun timp. Organizaţiile individuale nu pot controla preţurile la energie, politicile guvernamentale sau ale economiei globale, dar ele pot îmbunătăţi modul în care le gestionează.  Îmbunătăţirea performanţelor energetice ar putea aduce beneficii rapide pentru o maximizare a utilizării surselor de energie, reducând astfel atât costurile cât şi consumul de energie. Organizaţia va avea contribuţii pozitive în legătură cu reducerea epuizării resurselor energetice şi cu efectele atenuate privind încălzirea globală. 

ISO 50001 se bazează pe modelul de sistem de management care este deja înţeles şi pus în aplicare de către organizaţii din întreaga lume. Se poate face o diferenţă pozitivă pentru organizaţiile de toate tipurile din viitorul foarte apropiat, sprijinind în acelaşi timp eforturilor pe termen lung pentru tehnologiile energetice. 

ISO 50001 va oferi organizaţiilor publice şi sectorului privat strategii de creştere a eficienţei energetice, reducerea costurilor şi îmbunătăţirea performanţei energetice. Standardul este destinat să ofere un cadru recunoscut pentru integrarea performanţei energetice în practicile de funcționare ale organizatiilor. 

Organizaţiile vor avea acces la un standard unic, armonizat pentru punerea în aplicare, cu logică şi coerență. 

Standardul este destinat să realizeze următoarele:

• asistarea organizaţiilor la o mai bună utilizare a energiei

• transparenţă şi facilitarea comunicării cu privire la gestionarea de resurse energetice

• promovarea celor mai bune practici de gestionare a energiei şi de a consolida buna de gestionare a resurselor

• asistenţă în evaluarea şi punerea în aplicare a noilor tehnologii eficiente energetic

• asigurarea unui cadru pentru promovarea eficienţei energetice în lanţul de aprovizionare

• îmbunătăţirea modului de gestionare a energiei

• permite integrarea cu alte sisteme de management, cum ar fi de mediu, precum şi sănătatea şi securitatea ocupațională etc.

 

ISO 50001 - Cum funcționează?

ISO 50001 se bazează pe modelul sistemului de management ISO familiar pentru mai mult de un milion organizații în întreaga lume, care aplica standardele: ISO 9001 (managementul calității), ISO 14001 (managementul mediului), ISO 22000 (siguranţa alimentelor), ISO / IEC 27001 (securitatea informației). În special, ISO 50001 urmează procesul Plan-Do-Check-Act pentru îmbunătăţirea sistemului de management energetic. 

Aceste caracteristici permit organizaţiilor să integreze managementul energiei acum cu eforturile lor de îmbunătăţire generală a managementui calităţii, mediului şi alte provocări adresate de către sistemele de gestionare a lor. 

ISO 50001 oferă cerinţe care să permită organizaţiilor să:

• elaboreze o politică pentru o utilizare mai eficientă a energiei

• stabilească ţinte şi obiective pentru a răspunde politicii

• utilizarea datelor pentru a înţelege mai bine şi de a lua decizii cu privire la utilizarea şi consumul energiei

• măsoare rezultatele

• revizuiască eficienţa politicii

• îmbunătăţirea continuă a gestionării energiei. 

ISO 50001 poate fi pus în aplicare în mod individual sau integrat cu celelate  standardele de sistem de management.


Mihai Gheorge este dr. ing., Director Calitate Indaco Systems


18301 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.