Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Pe 17 martie 2011, în prezenta Secretarului General al Consiliului Mondial al Energiei, Christoph Frei, a avut loc lansarea FOREN 2012, eveniment care s-a bucurat de prezenta a numerosi specialisti din domeniul energiei, dar si a reprezentantilor presei scrise, posturilor radio si TV. Evenimentul a fost deschis de presedintele CNR-CME, Iulian Iancu, care a subliniat importanta manifestarii pentru comunitatea energeticienilor din România.
În urma demersurilor initiate de CNR-CME, Consiliul Mondial al Energiei a decis ca FOREN – considerat pâna acum un eveniment local – sa fie, începând cu anul viitor, un eveniment de tip regional cu denumirea ,,Central & Eastern Europe Forum”. Astfel, FOREN devine similar altor manifestari ale CME, cum sunt North American Energy Forum sau South-American Energy Forum. Daca în anul 2010 FOREN a fost o reuniune nationala axata în special pe problematica legata de criza, indicând solutii specifice de rezolvare mai ales de nivel local, noua amprenta ce o ofera titulatura de ,,Forum Regional” va largi, în mod substantial, participarea la aceasta reuniune a tarilor vecine membre ale CME (Bulgaria, Serbia, Turcia, Macedonia, Ungaria, Austria, Grecia etc,), va amplifica aria de interese si va oferi o cu totul alta abordare a provocarilor cu care se confrunta tarile din aceasta zona în momentul istoric actual.
Manifestarile FOREN 2012 vor avea loc între 17 si 21 iunie 2012 si vor cuprinde 5 sesiuni de comunicari stiintifice, 8 evenimente principale, 4 mese rotunde la nivel de FORUM, un mare numar de mese rotunde pe teme de interes, o ampla expozitie privind tehnologii din secolul 21 privind sectorul energiei, cu participarea a peste 40 companii. Ultima manifestare din cadrul FOREN 2012 va fi o sesiune de concluzii, în care vor fi selectate principalele probleme care trebuie aduse la cunostinta factorilor de decizie.
În continuare, Christoph Frei, Secretarul General al Consiliului Mondial al Energiei, a subliniat rolul si importanta forumului regional al energiei în politica CME si a aratat ca CME acorda un sprijin deosebit organizarii FOREN 2012. Ridicarea FOREN 2012 la rangul de eveniment regional (WEC Regional category event) face parte din noua strategie a CME pentru implicarea mai ampla în problemele energetice globale si va permite Comitetului National Român trecerea pe o treapta superioara de implicare în rezolvarea unor probleme specifice domeniului energie.
Consiliul Mondial al Energiei este singurul forum lobal si impartial privind domeniul energiei, cu preocupari deosebite privind sustenabilitatea acestui sector. CME îsi propune sa promoveze utilizarea sustenabila a energiei pentru beneficiul tuturor popoarelor si membrilor societatii, printr-o îmbinare optima a aspectelor specifice natiunilor si a experientei globale.
În abordarea problemelor energiei, CME are în vedere importantele provocari care stau atât în fata reprezentantilor guvernamentali cât si în fata reprezentantilor industriei energetice privind asigurarea pe termen mediu si lung a necesarului de energie, a accesibilitatii la energie, a utilizarii responsabile a energiei, a cresterii ponderii surselor regenerabile de energie si a altor resurse cu continut redus de carbon. Securitatea alimentarii si grija pentru mediul ambiant sunt preocupari importante atât pentru tarile importatoare de energie cât si pentru cele exportatoare.
Desigur ca si România este inclusa în preocuparile CME pentru elaborarea strategiilor privind securitatea energetica. Pe baza datelor din anul 2007, România este clasificata pe locul 7 din 22 în grupa B a tarilor cu PIB cuprins între 6000 si 14300 $. Exista loc pentru dezvoltare în urmatoarele domenii: ponderea consumului în raport cu productia de energie, diversificarea surselor energetice utilizate pentru producerea energiei electrice, eficienta la generarea energiei electrice, intensitatea energetica, emisiile de poluanti, efectele acestora asupra apei si aerului.
În încheierea conferintei, Christoph Frei a raspuns unui mare numar de întrebari adresate de participanti. Au fost formulate întrebari relativ la viitorul sectorului nuclear în urma dezastrului din Japonia si la preocuparile privind securitatea nucleara, modul de colaborare a CME cu Banca Mondiala în domeniul politicilor de dezvoltarea a sistemelor de energie, sustinerea CME pentru proiectele regionale în zona Marii Negre, sustinerea politicilor privind reducerea CO2 în procesele energetice, legatura între saracie si mediul ambiant.
De asemenea, participantii la întâlnire au formulat o serie de propuneri pentru teme importante care si-ar putea gasi loc în agenda FOREN 2012. Astfel ar putea fi abordate mai amplu problemele legate de încalzirea oraselor, utilizarea combustibililor alternativi gazosi, tehnologiile privind comprimarea gazelor, dezvoltarea retelelor inteligente.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Foto: De la stânga la dreapta:
Gheorghe Balan, Director General Executiv CNR-CME;
Iulian Iancu, Presedinte CNR-CME;
Christoph Frei, Secretar General al CME
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.