Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Anul 1950 reprezintă startul pentru activitatea colectivului de acţionări electrice din cadrul Institutului de Cercetări pentru Electrotehnică din Bucureşti, cunoscut ca ICPE, înfiinţat special în acel an pentru deservirea tânărului sistem energetic românesc, activitate pe care o continuă şi în prezent actualul colectiv al ICPE ACTEL
În 2015 ICPE ACTEL a celebrat 65 de ani de activitate neîntreruptă în domeniul acționărilor electrice de putere, dedicate forajului marin și terestru, domeniului energetic, transporturi feroviare și navale, precum și celui industrial, atestată prin pionierate naționale și nu numai, încă din primii ani de existență.
Cine este astăzi compania ICPE ACTEL?
În anul 1992, ICPE ACTEL se separă de ICPE și devine o societate autonomă prin privatizare, iar în 1999 dobândește statutul de societate privată deschisă pe acțiuni, cu capital 100% românesc.
Începând cu anul 2006, exportul de echipamente de acționare electrică pentru forajul marin și terestru, precum și pentru centrale electrice de putere devine activitate preponderentă a ICPE ACTEL S.A. (cca. 70% din cifra de afaceri).
Gama de produse oferită de ICPE ACTEL
Produsele realizate de ICPE ACTEL includ soluții de tip high-tech, puternic personalizate, cu tehnici numerice de control și sisteme moderne de achiziții de date, apreciate de utilizatori în special pentru eficiența energetică sporită și siguranța energetică. Echipamentele sunt însoțite de servicii atrăgătoare, de la consultanță, punere în funcțiune, mentenanță, până la școlarizare client.
Tipurile reprezentative de echipamente realizate de ICPE ACTEL sunt:
Produsele sunt certificate pe domeniile reglementate aplicabile de organisme acreditate local și notificate european.
Domeniile cărora le sunt adresate produsele şi serviciile ICPE ACTEL
Domeniile pentru care astăzi ICPE ACTEL produce soluții la cheie și produse sunt de importanță strategică pentru orice economie națională, și anume: producerea, transportul și alimentarea controlată cu energie electrică a echipamentelor din forajul marin și terestru, generarea, transportul și distribuția de energie electrică pentru industrie, cu asigurarea eficienței energetice pe întreg lanțul de la producător la consumator. Compania deține atestări acordate de autorități românești de reglementare pentru domenii ca energie, feroviar și naval.
Dotări existente şi componente utilizate
ICPE ACTEL beneficiază de o hală modernă de producție, care este echipată cu standuri pentru încercări de fabrică de stabilire a conformității produsului final. Subansamblurile de produs sunt componente profesionale, dețin marcajul CE de conformitate europeană și sunt achiziționate din comunitatea europeană. Rela- țiile de parteneriat, devenite tradiționale, cu companii precum Schneider, Siemens, Moeller, Logstrup, Allen-Bradley, Bartec Group recomandă produsele ICPE ACTEL pentru conformitate, disponibilitate, mentenabilitate, flexibilitate și randamente ridicate.
Despre echipa ICPE ACTEL
Forța cea mai de preț a ICPE ACTEL este colectivul de 74 angajați, cu vârsta medie de 35 ani. 40% sunt specialiști cu studii superioare, toți cercetători, dintre care 3 doctori ingineri și 2 doctoranzi. Ceilalți 60% sunt cadre cu studii medii, completate cu pre-gătire postliceală de perfecționare.
Parteneri externi
Pe lângă exporturile indirecte, realizate prin constructorii de echipamente de foraj sau de contractorii de foraj, ori de constructorii de centrale electrice de putere, ICPE ACTEL a elaborat echipamente destinate exportului direct pentru firme ca: Alstom Grid, Washington Group International, OMV Petrom, Arcellor Mittal, GSP Constanța, Logstrup, Almazroui Engineering etc.
Echipamentele ICPE ACTEL, pe tot globul
Destinațiile echipamentelor realizate de ICPE ACTEL sunt dintre cele mai diverse: Rusia, Ucraina, Kazahstan, Libia, Indonezia, Franța, Emiratele Arabe Unite, India, Irak, Turcia, Republica Moldova, Kenia, Thailanda, Nigeria. Aproape fiecare locație înseamnă condiții de standarde deosebite, cărora li se adaugă cele specifice, climatice.
Exportul de echipamente de maximă siguranță realizat în zone terestre sau marine cu condiții climatice specifice total diferite au impus caracteristici suplimentare față de un produs standard. Prezența sistemelor complexe pentru forajul terestru, situate dincolo de Cercul Polar de Nord, din Siberia (Rusia), realizate în colaborare cu UPETROM 1 Mai Ploiești, a impus necesitatea unor componente care să reziste la temperaturi de -55oC, pe când echipamentele livrate pentru Irak și Kenia au fost concepute pentru condiții extreme climatice, specifice deșertului, vizând inclusiv mentenanța.
Interviu cu dl. dr.ing. Ion Potârniche, Director General al ICPE ACTEL
T&T : Ce recomandă produsele ICPE ACTEL?
Ion Potârniche: Câte ţări europene se puteau mândri în anii ă80 cu 7 platforme de foraj marin construite integral cu tehnica indigenă? Să le amintim: GLORIA, FORTUNA, ORIZONT, JUPITER, PROMETEU, ATLAS, SATURN. Mai mult ca sigur că niciuna!
Câte firme de acelaşi profil pot afirma că deţin în portofoliu setul întreg de soluţii iterative din domenii tradiţionale, care au traversat revoluţiile aferente din domeniul electronicii de putere, începând cu amplificatorul magnetic, urmate de convertoare cu tiristoare şi în final cu IGBT? Puţine!
Câte firme pot afirma că modernizează în prezent echipamentele pe care le-au elaborat cu decenii în urmă cu statut de premiere naţionale şi chiar mondiale? Foarte puţine!
Profesionalismul echipei ICPE ACTEL este bine-cunoscut în România şi în străinătate, fapt pentru care beneficiarii din diverse domenii apelează la experienţa acesteia pentru consultanţă şi diagnosticarea unor fenomene tehnice care nasc probleme. Cunoaşterea proceselor tehnologice şi studierea lor în cele mai ascunse detalii, direct la beneficiari, reprezintă sursa „de inspiraţie” care stă mereu la baza noilor soluţii personalizate, elaborate de ICPE ACTEL.
Gama complexă de servicii care însoţesc produsele noastre, de la consultanţă, punere în funcţiune, mentenanţă, până la şcolarizare client, sporeşte gradul de încredere al beneficiarului în competenţa reală a specialiştilor ICPE ACTEL.
T&T: Ce ne puteți spune despre realizările ICPE ACTEL?
I.P.: Caracteristica comună tuturor tipurilor de produse realizate de ICPE ACTEL este eficienţa energetică sporită, realizată pe întreg lanţul, de la producător până la utilizatorul final. Aceasta s-a obţinut prin analiza fină a tuturor proceselor tehnologice, finalizată cu noi scheme electrice de ansamblu şi subansambluri, practic cu noi tipuri de produse, integrate în schemele clasice.
Rezultatele s-au tradus în randamente superioare, volume minime, flexibilitate, adaptabilitate, mentenanţă facilă, ergonomie, economii financiare, energetice, de resurse în general. Au rezultat produse noi, cu funcţii noi.
Iată că în ultimii ani ICPE ACTEL s-a implicat în modernizarea platformelor de foraj marin amintite, pentru care promovează utilizarea motorului de curent alternativ, în detrimentul celui de curent continuu, pentru foarte multe avantaje, demult aşteptate. Reanalizarea specificului de alimentare, cu (2…5) microcentrale izolate sau de la linii electrice de 6, 10, 20 kV şi/ sau duală, a tipurilor de motoare principale tehnologice aflate în dotarea utilizatorului, care pot varia între 2-11 la număr într-un site de foraj, a condus către un sistem complex electric nou, cu blocuri noi şi respectiv cu funcţii noi, ca de exemplu: Power Management System, Motor Control Center, echipamente pentru corectarea factorului de putere şi filtrarea armonicelor, distribuţie în structură modulară flexibilă, pupitre sau cabine ergonomice pentru sondorul şef, etc.
De asemenea, dacă în anii 1960 colectivul de atunci al ICPE ACTEL realiza echiparea salbei de hidrocentrale de pe Valea Bistriţei, cu câţiva ani în urmă actualul colectiv s-a implicat în înlocuirea vechilor echipamente, aflate încă în stare de funcţionare dar la vechii parametri proiectaţi, cu cele de tehnică nouă, cu control numeric şi eficienţă energetică sporită.
Se poate aprecia că 90% din sistemul energetic naţional românesc este realizat cu echipamentele produse de ICPE ACTEL şi anume sisteme statice de excitaţie pentru generatoare sincrone şi redresoare numerice pentru încărcat baterii staţionare de acumulatori, aflate în hidrocentrale, termocentrale sau posturi de transformare. De asemenea, în bună măsură sunt apreciate la export în Franţa, India, Irak, Turcia, Republica Moldova, Kenia, Thailanda.
Suntem încredinţaţi că legătura permanentă cu beneficarii tradiţionali sau cu cei potenţiali este absolut necesară pentru viabilitatea brandului ICPE ACTEL. În acest sens, simpozionul anual organizat de ICPE ACTEL, cu participare internaţională, la care invităm beneficiari, oameni de afaceri, cadre din învăţământul superior, reprezentanţi ai autorităţilor în domeniu este un cadru de dialog constructiv încă din anul 2004.
T&T: Care sunt perspectivele? Ce direcții de dezvoltare aveți în vedere?
I.P.: Suntem pregătiţi pentru provocările viitorului. Suntem încrezători în echipa noastră de cercetători, specialişti, inclusiv de marketing, că va utiliza inovarea ca pe un real instrument de progres, bazat pe gradul de experienţă şi know-how. Drept consecinţă, ne dorim menţinerea pieţei actuale şi dezvoltarea de noi produse şi noi pieţe.
Asigurarea eficienţei energetice rămâne în continuare un deziderat puternic, motiv pentru care vocea ICPE ACTEL este considerată un reper important în spectrul domeniilor pe care le deserveşte.
Sunt create importante premise ca ICPE ACTEL să participe activ la proiecte de realizare a conceptului de smart grid.
Un obiectiv necesar într-o economie puternică este generalizarea centralelor de putere utilizând diferite tipuri de biomasă. Avem toate atuurile pentru demararea unor acţiuni de parteneriat în acest domeniu. Avem mereu în vedere crearea de noi parteneriate şi lărgire a punţilor de legătură cu specialiştii din domeniile conexe.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.