Sinteza evenimentului
În ziua de 3 septembrie 2015, la sediul OMV Petrom, a avut loc conferința “Stadiul actual al industriei internaționale de țiței şi gaze din amonte (upstream)”, organizată de CNR-CME având ca partener principal OMV Petrom, partener ROMGAZ şi parteneri oficiali companiile CEZ Group, Grup Servicii Petroliere S.A. și Romelectro S.A.. Lucrările conferinței au abordat principalele probleme cu care se confruntă în prezent industria de țiței și gaze în contextul reducerii drastice a preţului țițeiului brut, fiind structurate în trei sesiuni: sesiunea 1- Influenta reducerii prețului petrolului asupra investiţiilor în upstream, sesiunea 2 – Echipamente şi tehnologii moderne pentru activitățile upstream și sesiunea 3 – Legislația privind activitățile upstream şi implicațiile acesteia asupra producției de hidrocarburi.
În deschiderea lucrărilor conferinței, domnul Gabriel Selischi, membru în Directoratul OMV Petrom şi responsabil cu activitatea de explorare şi producție, a prezentat implicațiile pe care le are reducerea prețului țițeiului asupra activităţilor companiei precum și eforturile depuse şi soluţiile identificate pentru optimizarea activităţilor de explorare și producție din cadrul companiei. În continuarea deschiderii lucrărilor conferinţei, domnul deputat Iulian Iancu, președinte CNR – CME a prezentat implicațiile globale ale reducerii drastice a prețului țițeiului aceasta afectând, pe termen lung economiile țărilor producătoare cât și pe cele ale țărilor importatoare.
Prima sesiune, intitulată “Influenta reducerii prețului petrolului asupra investiţiilor în upstream” a fost moderată de domnul Adrian Măniuțiu, realizator TV Antena 3. Domnul Radu Dudău, director Energy Policy Group a prezentat tendințele actuale pe piața mondială a petrolului, subliniind că piața mondială este dominată de supraofertă în condițiile, în condiţiile scăderii graduale a capacitaților de producție și încetinirii consumului.
Domnul Mircea Coșea, profesor, Academia de Studii Economice a subliniat problemele sistemice cu care se confruntă industria petrolieră și necesitatea ca activitățile acestei industrii să se conformeze regulilor pieței.
În expunerea intitulată tendinţe fiscale în contextual reducerii prețului petrolului, doamna Andreea Mitiriță, Tax director PwC România, a prezentat contextual global al scăderii preţului petrolului, efectele asupra companiilor petroliere, oportunitățile, strategia guvernelor și o sinteză a sistemului fiscal aplicabil sectorului petrolier în România.
În ultima expunere a primei sesiuni dr. ing. Dan Paul Ştefănescu, Divizia Explorare – Producţie Romgaz a prezentat proiectele majore ale companiei, măsurile luate în vederea diminuării spre minimizare a valorii declinului de producție și evoluția ratei de înlocuire a rezervelor de gaze naturale din zăcămintele concesionate de Romgaz S.A..
Sesiunea a doua a fost moderată de prof. Dr. ing. Niculae Napoleon Antonescu, consilier CNR – CME și a fost dedicată tehnologiilor și echipamentelor moderne pentru activitatea upstream.
Domnul Conf. Dr. ing. Marius Stan, UPG Ploieşti a prezentat contribuția unui grup de cadre didactice de la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploieşti la proiectarea sistemul de raizere în condițiile forajului în ape adânci și ultra adânci.
Domnul dr. ing. Ion Potârniche, director general al ICPE ACTEL a prezentat echipamentele produse de companie și utilizate în forajul marin și terestru precum și soluțiile ICPE ACTEL pentru creşterea eficienţei energetice în activitățile petroliere iar domnul dr. ing. Victor Cazană, director general UPETROM Engineering a prezentat ultima instalaţie de intervenţie la sonda proiectată de UPETROM Ploieşti.
Doamna Mihaela Vlaicu și domnul Marius Nae, manageri Optimizare Producție din cadrul OMV Petrom au prezentat două tehnologii moderne utilizate de OMV Petrom în activitatea de upstream, tehnologia cablului încălzitor de adâncime (DHHC), respectiv utilizarea pompelor cu cavități progresive și motor electric submersibil.
Dl. Marius Milea, director general Prospecțiuni S.A a prezentat avantajele seismicii 3D, evoluţia acestei metode moderne de prospecțiune în România în perioada 2000 – 2015 și provocările legate de aplicarea acestei metode.
La finalul sesiunii a doua, domnul prof. Dr. ing. Niculae Napoleon Antonescu a trecut în revista activitatea şi dificultățile cu care se confruntă companiile din cadrul Asociaţiei Contractorilor de Foraj din România.
Sesiunea a treia moderată de domnul dr. ing. Alexandru Pătruți, consilier CNR – CME a fost dedicată legislației privind activitățile upstream și implicațiile acesteia asupra producției de hidrocarburi.
Domnul Sorin Gal, director general, Direcția generală gestionare, evaluare și concesionare resurse/rezerve din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale a prezentat proiectul Legii privind siguranța operațiunilor petroliere offshore, subliniind necesitatea adoptării acestei legi și constituirea unei autorități publice care să aplice prevederile acestei legi.
În următoarea prezentare, domnul Corneliu Condrea, director general, Ministerul Energiei, s-a referit la efectele directe și indirecte ale declinului prețului țițeiului asupra economiilor țărilor producătoare și importatoare.
Domnul Artur Stratan, preşedintele Asociatei Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră a prezentat problemele legislative cu care se confruntă asociația şi acțiunile întreprinse pentru soluţionarea acestora subliniind că ROPEPCA a fost și rămâne un partener activ de dialog al autorităților române.
În ultima expunere a conferinței, domnul Gabriel Avacariței redactor şef al publicației energynomics.ro a prezentat propunerile companiilor din industria de petrol şi gaze privind strategia energetică naţională, propuneri formulate cu ocazia dezbaterilor din cadrul Energy Strategy Summit, 4 iunie 2015, Buşteni.
La finalul fiecărei sesiuni participanții la conferința au formulat comentarii la expuneri și au adresat întrebări referitoare la subiectele abordate de vorbitori.
Principalele concluzii care au rezultat în urma prezentărilor și discuțiilor purtate în cadrul conferinței, cu referire îndeosebi la industria petrolieră românească sunt:
-
deși producția națională de țiței și gaze se păstrează la nivelul anterior reducerii prețului țițeiului, datorită reducerii semnificative a veniturilor, companiile producătoare au fost obligate să îşi optimizeze portofoliile, să diminueze cheltuielile inclusiv cele de prospecțiune, explorare și dezvoltare și să renegocieze contractele cu companiile de servicii petroliere,
-
companiile de servicii petroliere se confruntă cu mari dificultăţi financiare datorită reducerii volumelor lucrărilor contractate, multe dintre aceste companii fiind în insolventă. Neorganizarea de către ANRM a unor noi runde de concesionare de perimetre petroliere contribuie la agravarea crizei cu care se confruntă companiile de servicii petroliere;
-
nivelul actual de impozitare al sectorului petrolier din România (13,9% comparativ cu 9,6% media în UE) nu stimulează investițiile iar în noul cod fiscal nu au fost eliminate impozitele asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, impozitul pe veniturile din activităţile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale şi taxa pe construcții special;
-
lipsa unei legislaţii care să favorizeze accesul la terenurile necesare operațiunilor petroliere, la informațiile geologice precum și neadoptarea până în prezent a noii legi a redevențelor contribuie de asemenea la reducerea atractivității sectorului upstream pentru investitori.
Dr. ing. Alexandru Pătruți
2142 vizualizari
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.