Optimizarea consumului de energie şi reducerea costurilor. Managementul energiei

Optimizarea consumului de energie şi reducerea costurilor. Managementul energiei

O abordare pentru reducerea costurilor energetice ale unei corporaţii este descrisă în DIN EN 16001 „Sisteme de management al energiei – Cerinţe şi ghid de utilizare”. Acest standard a fost emis în Germania în august 2009 şi va fi înlocuit de standardul internaţional ISO 50001 în viitorul apropiat.

 

Managementul energiei, sau planificarea şi optimizarea sistematică a consumului de energie pentru funcţionare, urmăreşte să îmbunătăţească permanent eficienţa energetică şi să scadă costurile asociate, precum şi impactul asupra mediului pe termen lung.

Companiile care au instituit deja un sistem de management de calitate conform cu ISO 9001, un sistem de management al mediului în conformitate cu ISO 14001 sau un sistem de management al protecţiei muncii conform cu OHSAS 17001 nu vor avea dificultăţi, pentru că vor trebui doar să adauge elemente de management al energiei la sistemele de management deja existente, după cum urmează:

  • să actualizeze politicile companiei
  • să stabilească obiectivele în ceea ce priveşte reducerea consumului energetic
  • să actualizeze procedurile şi instrucţiunile de lucru.

 

Certificatul de management al energiei: Cine şi de ce

Directiva Germaniei pentru energie regenerabilă (EEG) prevede că, la conectarea de noi generatoare la reţea, trebuie să se ia în considerare în primul rând sistemele care produc energie electrică din surse regenerabile. Operatorii de reţele trebuie de asemenea să stabilească priorităţi în ceea ce priveşte consumul şi distribuţia energiei electrice produse din surse regenerabile. Se urmăreşte ca volumul energiei din surse regenerabile să crească până în 2020 la 35% din volumul total de energie electrică produs şi la 80% până în 2050.

Firmele producătoare şi companiile feroviare care consumă cantităţi mari de energie electrică au doar obligaţia de a limita pe cât posibil consumul conform EEG, pentru a evita impactul negativ asupra competitivităţii lor pe plan internaţional.

Producătorii industriali care consumă volume mari de energie electrică (1 gigawatt oră în ultimul an fiscal este la 14% din valoarea economică brută adăugată la 1 ianuarie 2012 (EEG 2012)) pot fi în mare parte scutiţi de taxa EEG pe baza unei cereri adresate Biroului Federal German pentru Monitorizarea Economiei şi Exportului (BAFA). Pentru a putea beneficia de scutirea de taxă, solicitanţii trebuie să dovedească, pe baza atestării corespunzătoare, că au înregistrat şi evaluat consumul energetic şi posibilităţile de a-l reduce. Pentru cererile depuse începând cu 2012 (adică pentru anul calendaristic 2013), vor fi luate în considerare ca dovadă a atestării numai sistemele de management al energiei conforme cu DIN EN 16001/ISO 50001 şi sistemele de management al mediului conforme cu EMAS.

 

1 Situaţia existentă

Prima etapă importantă este stabilirea „aspectelor energetice”, adică a consumului energetic. Aceasta este strâns legată de cuantificarea consumului de energie şi înregistrarea informaţiilor tehnice asociate cu energia (tipul, anul fabricaţiei, eficienţa etc.). Trebuie să se înregistreze toate sistemele de furnizare, conversie (compresoare, transformatoare, boilere etc) şi distribuţie (sisteme de aer comprimat, reţele de conducte de răcire şi apă caldă etc), toate utilajele şi procesele consumatoare de energie şi toate emisiile (de obicei în urma consumului energetic se elimină căldură/gaze arse). În evaluarea iniţială trebuie luate în considerare orice programe de economie de energie deja în funcţiune. Acestea reprezintă punctele cheie ale schemei de management al energiei. Sigma Air Manager de la Kaeser Kompressoren, un sistem principal de control al sistemului de aer comprimat, este un partener ideal pentru orice sistem de management al energiei. Programul Sigma Air Control Plus poate stoca informaţii de funcţionare atestabile şi poate înregistra cu meticulozitate toate consumurile de energie asociate cu furnizarea de aer comprimat, cu condiţia să se instaleze senzorii adecvaţi.

 

2 Implementare

După ce au fost identificate toate aspectele care ţin de energie, acestea trebuie să fie evaluate pentru a se măsura orice posibilitate de îmbunătăţire:

  • Se pot înlocui consumatorii de energie cu echipamente noi, eventual mai mici şi mai eficiente?
  • Se pot recalcula intervalele de funcţionare dintre intervenţiile pentru întreţinere sau procesele şi procedurile pentru a face economie de energie?
  • Ce costuri energetice generează fiecare consumator individual?

Se vor implementa iniţiativele care aduc cele mai mari economii în cel mai scurt timp.

 

3 Managementul energiei

Se bazează pe două puncte de sprijin:

a) măsurile necesare pentru atingerea obiectivelor,

b) măsurile necesare pentru instaurarea unui consum de energie eficient în cazul tuturor proceselor de funcţionare. Între altele, aceasta cuprinde sarcini fixe pentru angajaţi (care intră în vigoare imediat), reguli generale (stingerea luminilor în încăperi la părăsirea acestora şi închiderea echipamentelor atunci când nu sunt folosite) şi instruire permanentă.

 

Printre factorii importanţi, care motivează angajaţii, se numără comunicarea periodică a indicatorilor cheie referitori la furnizarea şi consumul de energie, oportunitatea comunicării de sugestii pentru economia de energie sau concursuri interne de îmbunătăţire a eficienţei energetice.

 

4 Verificare, măsurare, evaluare

Sistemul de management al energiei trebuie întreţinut constant şi trebuie să se facă permanent înregistrări pentru a se putea determina îndeplinirea obiectivelor.

Care este relaţia dintre eforturi şi rezultate? Există o posibilitate de optimizare pe undeva? Analizarea situaţiei concrete conduce la etapa următoare din cadrul ciclului de management al energiei.

(articol preluat din KAESER REPORT) 


16204 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Mai multe despre Kaeser Kompressoren

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.