Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Tema analizată în cadrul conferinței face parte din preocupările CME în studiile privind „Renewable Electricity System Integration”. Lucrările conferinţei au fost moderate de: ing. Rodica Popa, Director Direcţia Tranzacţii la Termen şi Certificate OPCOM S.A., dr. ing. Sergiu Nicolae, Director General ICPE-CA, dr. ing. Dumitru Federenciuc, Șef Serviciu ELECTRICA, prof. dr. ing. Nicolae Golovanov din partea CNR-CME.
În prima parte a conferinței, domnul prof. dr. ing. Nicolae Golovanov a prezentat sintetic stadiul actual, din punct de vedere tehnic și financiar, al sistemelor de stocare. A fost subliniat faptul că, în prezent, numai soluțiile cu acumulatoare cu plumb, centralele cu stocare în aer comprimat (CAES) și centralele cu acumulare prin pompare (CHAP) pot fi considerate mature. De asemenea, s-a subliniat că, în principiu, există 3 tipuri de stocare, diferențiate prin puterea instalată și rolul în sistemul electroenergetic.
În intervenția sa, dr.ing. Dumitru Federeciuc a prezentat aspectele legate de gestionarea impactului produs de RES/DER în RED prin utilizarea de tehnologii de stocare sau soluții adecvate. După o trecere în revistă a stadiului actual al promovării surselor regenerabile în EU 28, au fost prezentate aspecte privind gradul de pătrundere a instalațiilor eoliene și al instalațiilor fotoelectrice în rețelele de distribuție în România. Datele prezentate au pus în evidență și implementarea în cadrul operatorilor de distribuție din România a surselor regenerabile bazate pe biogaz, biomasă, ape geotermale, hidro. Analiza efectuată privind situația din SDEE Muntenia Nord a arătat că ponderea cea mai importantă ca surse regenerabile o au instalațiile solare și cele eoliene.
Dezvoltarea surselor regenerabile și în special a celor fotoelectrice a determinat apariția prosumerilor casnici cu problemele specifice în rețelele de joasă tensiune. Studiile efectuate de ELECTRICA în cadrul proiectului VSYNC a pus în evidență faptul că la o pătrundere a surselor regenerabile cu producție impredictibilă la peste 60% din necesarul unei zone de rețea există riscul unor evenimente greu de gestionat în actuala infrastructură de rețea electrică. Sunt în continuare preocupări pentru studiul influenței sistemelor de stocare, al amplasării optime a acestora și al soluțiilor de comandă de la distanță a acestora.
Creșterea în continuare a ponderii surselor regenerabile de energie necesită dezvoltarea unor noi soluții de rețea care să permită fluxuri bidirecționare de putere determinate de prezența prosumerilor dar și a sistemelor de alimentare a vehiculelor electrice. Flexibilizarea utilizatorilor rețelei electrice, flexibilizarea pieței de energie electrică, modernizarea rețelei electrice în concept de rețea inteligentă și implementarea sistemelor de stocare pot asigura o utilizare optimă a surselor regenerabile de energie cu conformitatea cu standardele de performanță ale operatorului de distribuție.
Dr.ing. Mihai Sănduleac a abordat aspecte specific dezvoltării sistemelor de energie electrică în care sistemele de stocare a energiei au un rol important, modificând în mod substanțial paradigm admise încă în prezent. Sistemele de stocare a energiei înlătură ideea menținută de peste un secol că energia electrică trebuie utilizată în momentul producerii. De fapt și în prezent, milioanele de telefoane mobile, laptopuri și scule autonome determină ca peste 1% din energia produsă în țară să fie stocată în acumulatoare. Ceea ce este deosebit de important este faptul că sursele regenerabile de energie s-au ieftinit în mod substantial astfel că panourile fotoelectrice au în prezent prețuri de peste 700 ori mai mici ca în urmă cu trei decenii. În acest fel, noile tipuri de surse regenerabile (în special cele fotoelectrice) pot concur cu succes pe piața de energie electrică, fără a fi necesare subvenții.
Soluțiile actuale de stocare realizate în diferite țări ale lumii au confirmat posibilitatea utilizării eficiente a surselor regenerabile de energie și posibilitatea, în viitor, a alimentării utilizatorilor 100% din surse regenerabile. Prin multiplele sale avantaje în sistemele de energie electrică, sistemele de stocare a energiei, cu diferite tehnologii de realizare, împreună cu sistemele de convertoare cu funcționare în patru cadrane pot asigura controlul eficient al principalilor indicatori de calitate a puterii electrice în sistem. Dezvoltarea sistemelor de stocare de mici dimensiuni, funcționarea eficientă a prosumerilor și participarea acestora la piața de energie electrică impune dezvoltarea unei piețe specifice pentru micii utilizatori.
Cerințele europene și implementările naționale în domeniul tranzacționării energiei produse din surse regenerabile și al schemei de sprijin prin certificate verzi au fost analizate în profunzime de doamna ing. Rodica Popa. Propunerea de DIRECTIV~ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile din 23 februarie 2017 ca parte a pachetului legislativ „Energia curată pentru toți europenii” stabilește principiile pe baza cărora statele membre se pot asigura în mod colectiv și continuu că ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final de energie al UE atinge cel puțin 27 % până în 2030, într-un mod rentabil. De asemenea, Carta albă a autorităților europene de reglementare în domeniul energiei privind energia din surse regenerabile, pe piața angro de energie electrică, cu referire la propunerile Comisiei Europene privind Energia curată din 11 mai 2017, conține punctele de vedere ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) și Autorităților Naționale de Reglementare din cadrul Consiliului CEER privind integrarea surselor regenerabile de energie (SRE) în piața angro de energie electrică. Promovarea producerii de energie din surse regenerabile pe baza certificatelor verzi este realizată pe baza legii 220/2008 amendată prin Ordonanța de Urgență a guvernului nr. 24/2017 și având în vedere ordinul ANRE 60/2015 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și func-ționare a pieței de certificate verzi, cu modificările și completările ulterioare.
Aspectele privind funcționarea actuală a pieței certificatelor verzi au fost abordate și în cadrul intervențiilor domnilor ing. Aurel Mîndrican, CEZ Trade și dr. ing. Ion Lungu, CEZ. De asemenea, domnul ing. Călin Vilt s-a referit la necesitatea dezvoltării pieței de stocare.
Rezultatele inovative ale activităților de cercetare a INCDIE ICPE-CA în domeniul surselor regenerabile de energie au fost prezentate în detaliu de către domnul ing. Sergiu Nicolae. Au fost prezentate principalele realizări în domeniile:
Pentru aprofundarea informațiilor privind caracteristicile instalațiilor fotoelectrice INCDIE ICPE-CA a dezvoltat o instalație fotoelectrică proprie de 14 kWp cu sistem de stocare în baterii. De asemenea, a realizat un laborator de sisteme fotoelectrice, dotat cu echipamente și servicii de testare în domeniul energiei solare. Au fost dezvoltate și echipamente pentru servicii de testare în domeniul energiei eoliene și a energiei hidraulice.
În cadrul discuțiilor pe marginea materialului prezentat s-a subliniat faptul că este deosebit de îmbucurător că un institut de cercetare, prin contribuția angajaților săi, prezintă rezultate de succes, importante pentru dezvoltarea sistemelor de energie.
Domnul ing. Ovidiu Țuțuianu, cu preocupări de lungă durată privind sistemele de stocare a energiei, a prezentat aspecte tehnice, economice și ecologice ale stocării energiei electrice în sistemele electroenergetice. În prima parte a intervenției sale, domnul ing.Ovidiu Țuțuianu a subliniat caracteristicile specifice ale sistemelor electroenergetice, cu accent asupra încadrării în mediul ambiant a acestora. Stocarea energiei electrice sub formă chimică a combustibililor, termică/căldură, mecanică și electrică a stat, încă de la început, în atenția specialiștilor energeticieni pentru a asigura acoperirea graficului de sarcină în orice moment pe baza unor criterii tehnice și economice. Apare necesară adăugarea criteriilor ecologice prin cuantificarea nivelului de emisii și descărcări.
Sistemele de stocare a energiei au diferite funcții în sistemul electroenergetic care trebuie bine cunoscute și utilizate acele sisteme care răspund cel mai bine obiectivelor impuse. În acest sens, există o mare diversitate de soluții de stocare cu indicatori tehnici și economici diferiți care pot fi utilizate pentru controlul unor evenimente din sistemul electroenergetic.
Lucrările prezentate în cadrul conferinței au pus în evidență preocupările actuale privind dezvoltarea sistemelor de stocare a energiei pentru creșterea eficienței surselor regenerabile de energie, pentru limitarea poluării mediului ambiant prin aplatizarea graficului de sarcină și asigurarea indicatorilor de performanță a alimentării utilizatorilor.
A fost deosebit de apreciat faptul că institute de cercetare din țară obțin rezultate de succes în domeniul de mare interes al surselor regenerabile de energie și pot aduce contribuții importante la dezvoltarea acestora.
Mecanismele pieței de energie electrică pot asigura condiții adecvate dezvoltării sistemlor de stocare a energiei, urmând ca OPCOM să dezvolte o platformă specifică.
A fost subliniat faptul că în evaluarea sistemelor de stocare este necesar a lua în considerație criterii tehnice, economice dar și ecologice.
Nicolae Golovanov este Prof. dr. ing., consilier CNR-CME
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.