
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Toţi depindem de instrumentele folosite în viaţa de zi cu zi - de la folosirea unui ceas bine potrivit, umplerea rezervorului de benzină cu cantitatea dorită, la cuantificarea consumului de apă din propriile noastre apartamente. Pentru a duce toate acestea la bun sfârşit, depindem de o bună etalonare a acestor instrumente şi de trasabilitatea acestei etalonări la standardele internaţionale. Etalonarea, simplist definită, reprezintă compararea unui instrument cu un etalon, trasabil la SI, ce are o valoare cunoscută.
De ce să etalonăm instrumentul de măsurare?
Răspunsurile sunt multiple:
Figura 1. Etalonarea calibrelor filetate folosind o maşină de măsurat lungimi
Stabilirea intervalelor de etalonare
Un program sistematic de etalonare ajută la păstrarea în condiţii optime a instrumentului, la obţinerea de rezultate fiabile în proiectare, în producţie şi la controlul calităţii. După cum am văzut, sunt numeroase motive pentru a etalona un instrument, dar cum se stabileşte intervalul dintre două etalonări succesive?
Alegerea frecvenţei de etalonare se bazează pe următoarele criterii:
Incertitudinea etalonării
Incertitudinea este prezentă ori de câte ori încercăm să estimăm măsura unui obiect sau a unui parametru. Aceasta este cu atât mai importantă în cadrul unei etalonări şi trebuie să fie inclusă în certificatul de etalonare.
Pentru evaluarea incertitudinii să luăm ca exemplu întrebarea: ce temperatură se înregistrează într-un laborator de metrologie?
Răspuns 1: aproximativ 20ºC. Cuvântul „aproximativ” implică faptul că acest răspuns este o estimare (nu suntem siguri de temperatura exactă).
Răspuns 2: 20ºC, plus sau minus câteva grade. Prin indicaţia „plus sau minus” exprimăm, din nou, o estimare, precum şi limitele pe care le asociem cu aceasta. Cu cât aceste limite sunt mai mari, cu atât suntem mai încrezători în estimarea noastră. Astfel, pentru o situaţie dată, incertitudinea este legată de un nivel de încredere.
Va exista, în continuare, o nesiguranţă, sau incertitudine, chiar şi în cazul în care pentru această estimare a fost folosit un instrument de măsurare (de exemplu un termometru). Întrebările pe care le putem pune sunt: Care este precizia termometrului? Cât de exact poate fi citit termometrul? Indicaţia termometrului este constantă? Prin ţinerea termometrului în mână temperatura acestuia creşte? Umiditatea laboratorului afectează rezultatele? Toţi aceşti factori contribuie la incertitudinea măsurării noastre.
Primul pas pentru a calcula incertitudinea unei măsurări este identificarea factorilor (surselor) care generează incertitudinea. În continuare, se estimează valoarea incertitudinii generată de fiecare sursă şi, în cele din urmă, prin combinarea incertitudinilor individuale se va calcula incertitudinea globală.
Conformitatea cu o specificaţie
Incertitudinea măsurării va fi luată în calcul pentru declararea conformităţii cu o specificaţie, în scopul stabilirii îndeplinirii cerinţelor dintr-un referenţial dat (standard internaţional, ghid, recomandare etc). O precizare a conformităţii cu specificaţia trebuie să fie făcută numai dacă raportul incertitudinii de măsurare la toleranţele specificate este rezonabil de mic.
Figura 2. Conformitatea cu o specificaţie
Un rezultat înregistrat în zona de incertitudine nu poate fi considerat conform sau neconform. Astfel, nu se poate trage nicio concluzie fermă privind rezultatul. Dacă diferenţa sau suma dintre valorile măsurate şi incertitudinea extinsă de măsurare se află în afara toleranţelor specificate, în timp ce însăşi valorile măsurării se încadrează în toleranţe, nici conformitatea şi nici neconformitatea nu pot fi dovedite. Numai rezultatele măsurării şi incertitudinea asociată pot fi atunci menţionate în certificatul de etalonare, fără nicio precizare privind conformitatea.
În certificatul de etalonare pot fi prezente numai rezultatele măsurării şi incertitudinea asociată, fără nicio precizare privind conformitatea. Atunci când un mijloc de măsurare nu corespunde niciunui punct din referenţialul dat, nu se eliberează certificat de etalonare, beneficiarului întocmindu-i-se un răspuns prin care i se comunică rezultatele.
Se recomandă întocmirea unei proceduri interne în care sunt specificate cerinţele tehnice de acceptare, ori în care conformitatea sau neconformitatea se acordă pe baza rezultatelor din certificatul de etalonare.
Laboratoare de etalonare
Practica cea mai frecventă pentru etalonarea instrumentelor de măsurare este de a apela la laboratoare de etalonare. Dar cum alegem un astfel de laborator? Câteva elemente importante ar fi:
Astfel, un instrument etalonat de către un laborator acreditat păstrează calitatea şi fiabilitatea produsului, protejând investiţia făcută la achiziţionarea acestuia şi asigurând trasabilitatea măsurărilor efectuate.(Referinţe: Curs Metrologie Aplicată – Micro-Top)
English summary
What is the calibration of measuring instruments? What are the reasons and needs of calibrating measuring apparatus? When and how frequently does calibration need to be performed? What is the measurement uncertainty and how does it affect the measuring results and product quality compliance? Why is a calibration certificate needed and how is a calibration lab selected? These are the topics of the article at hand.
Gabriela GEORGESCU MICRO-TOP Consulting, Engineering & Service SRL
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.