CAD în „cloud” – virtualizarea proiectării tehnice continuă

CAD în „cloud” – virtualizarea proiectării tehnice continuă

Dacă în urmă cu doi ani prezentam „PLM via cloud-computing” ca o alternativă posibilă de evoluţie a aplicaţiilor CAD/CAM/CAE/PDM („T&T” nr.4/2010), astăzi deja trebuie să vedem abordarea „cloud” ca pe o tendinţă clară, şi chiar să ne pregătim pentru acest viitor probabil.

Scurtă lămurire „cloud-computing”

Pentru proiectanţi şi ingineri, efectul acestei abordări (va) faceca o parte însemnată a resurselor informatice să „plece” de pe staţia de lucru PC (locală) sau de pe serverul din secţie – şi să ajungă într-o locaţie neesenţială (fie undeva pe Internet-ul cel mare, fie prin intranetul întreprinderii). Iar resursele pot însemna atât date de proiectare/inginerie/fabricaţie (fişiere de date, documente tehnico-economice), cât şi logica respectivă, adică software-ul de aplicaţie CAD/CAM/CAE.

Contextul este aproape copt pentru această migrare:

• internetul oferă (sau măcar promite) viteze/benzi mari de comunicaţie şi spaţii generoase de stocare;

• oamenii s-au familiarizat cu accesarea datelor via Web şi cu serviciile internet;

• conectivitate lărgită şi flexibilă la resurse informatice (prin cabluri sau prin radio/WiFi/EDGE/UMTS/HSDPA);

• dispozitivele mobile (smartphone-uri, tabelete, netbook-uri) sunt tot mai răspândite, fiind deschise inclusiv în privinţa aplicaţiilor de facturăprofesională/tehnică;

• tot mai mulţifurnizori de aplicaţii informatice ,,enterprise” (PLM) oferă soluţii de „cloud-computing” atât privind accesarea logicii CAD/CAM/CAE/PDM cât şi pentru stocarea datelor de proiectare/inginerie/fabricaţie ş.a.m.d.

Am putea zice că, într-un fel, oamenii constituie un mobil important al asimilării acestui „CAD via web”: necesitatea crescândăde colaborare şi, respectiv, mobilitatea.

Mai avem, esenţialmente, şi promisiunea de scădere a costurilor, în special în privinţa licenţelor de software: beneficiarii nu vor mai plăti licenţe pentru software-ul instalat local, ci doar abonamente pentru accesarea la cerere a funcţionalităţilor concret folosite. (Plus efectul secundar: actualizărilesoftware-ului nu mai cade în sarcina beneficiarului.)

 

Soluţii concrete şi de perspectivă

Am putea înţelege/concluziona că această dispersare a resurselor informatice CAD/PLM promite mai multă flexibilitate (deci adaptabilitate tehnico-economică) şi oarece economie. Staţiile de lucru se vor îndepărta de modelul greoi al „staţiilor grafice” (devenind mai suple), iar conexiunile client-server nu vor mai fi directe/cablate (ci se vor desfăşura prin „norul” web). Un efect al abordăriideja îl putem vedea în jur: tabletele şi smart-phone-urile permit de-acum instalarea de aplicaţii pentru vizualizarea datelor CAD (şi chiar pentru modificare sau pentru adnotare „red-lining”).

 

Proiectantul, tehnicianul sau managerul poate astfel merge la o destinaţie oarecare (unde se va instala/construi facilitatea proiectată; pe teren, unde are de realizat o intervenţie de mentenanţă; la o întâlnire cu beneficiarii/partenerii) însoţitde un astfel de dispozitiv mobil, iar acolo – dacă are conexiune internet (şi sunt din ce în ce mai multe şanse să aibă, oriunde în lume) – îşi va putea accesa documentele tehnice pentru a le consulta, prezenta şi actualiza pe loc. (Reamintim că pentru persoana ce accesează astfel datele CAD nu prea contează unde sunt acestea stocate/localizate, de aceea se foloseşte sintagma ,,cloud computing”, adică de undeva din norii web.) De exemplu, în „lumea” DWG/DXF, o astfel de aplicaţie este „AutoCAD WS”.

 

De fapt, când vorbim despre mobilitate, abordarea „cloud” ne apare firească, indubitabilă. Îndoieli ne vin în principal acolo unde s-au concentrat nuclee intense de proiectare/inginerie, unde staţia grafică – cu puterea ridicată de procesare şi cu capacităţile mari de stocare şi de livrare a datelor – tronează de mult timp. Pe de altă parte, acolo unde ştim că sunt necesare puteri de procesare imense – precum în analizele FEA de structuri foarte mari (simulări de comportamente statice/dinamice la solicitări mecanice, eventual neliniare, sau chiar în câmp-cuplat, adică multi-disciplinare, unde apar în plus solicitări termice, eletromagnetice, electrostatice, ş.a.m.d., iar ca exemple ne-am putea imagina poduri extrem de lungi, baraje foarte mari, clădiri gigantice, acceleratoare de particule), sau în simulările CFD (dinamica fluidelor) – ne putem imagina uşor avantajul atragerii unei mulţimideservere din ,,cloud” care să coopereze la realizarea rapidă, convergentă şi sincronă a calculelor necesare (aceasta fiind una dintre marile promisiuni ale „calculului distribuit”, faţa ancestrală a „cloud computing”-ului).

De fapt, probabil că adoptarea unui „cloud-CAD” va avea nuanţe diferite nu doar după specificul activităţii asistate (MCAD, AEC, GIS), ci şi după dimensiunea beneficiarului. O firmă de apartament (cu personal redus) poate adopta rapid o soluţie CAD via web, pe când o întreprindere foarte mare îşi va crea propriul „cloud” pentru stocarea/disponibilizarea resurselor (VPN). Iar dacă întreprinderea este una distribuită (eventual multinaţional), atunci implementarea via web este aproape inevitabilă.

Într-o măsură mai mare sau mai mică, mai toţi furnizorii de soluţii CAD, CAM, CAE, PDM se pregătesc pentru „migrarea pe cloud”: fie că oferă utilitare simple şi concrete (grefabile pe dispozitive mobile sau pe platforme CAD), fie că pun la dispoziţie serviciul de stocare a datelor tehnice pe serverele comunităţii de utilizatori, fie că îşi oferă aplicaţiile de proiectare/ingineri/fabricaţie ca servicii la cerere via web (SaaS – Software as a Service), fie pregătesc o abordare mixtă. Dacă studiem portofoliul firmelor din domeniu – Autodesk, PTC (Pro/ENGINEER - Creo, Windchill), Dassault Systèmes (CATIA, ENOVIA, SolidWorks), Siemens PLM (UGS-NX, Solid Edge, Tecnomatix), Alibre, etc – găsim de pe acum diverse nuanţe de soluţii „cloud”.

Pe de altăparte, este posibil ca „reforma cloud” să determine în următorii ani şi o rearanjare în piaţa CAD: anumiţi producători să-şi consolideze poziţiile, alţii să se retragă.

În ceea ce ne priveşte pe noi, utilizatorii, este firesc ca deocamdată să avem rezerve. (Mai ales dacă lucrăm cu sisteme CAD/PLM de mult timp. Cu cât le-am stăpânit mai bine cu atât vom găsi argumente pentru a nu trece la noua abordare.) Dar nu ne permitem să fim total refractari la deplasarea de paradigmă. Probabil că acesta va fi viitorul; ori dacă vrem şi noi să fim acolo...

 

Figura 1 Avantajele cloud-ului

 

Figura 2 Integrarea ,,cloud’’

 

Figura 3 Mobilitate posibilă prin ,,cloud computing’’


 

Mircea Băduţ este inginer, consultant CAD/IT


7773 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.