Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
NCSIMUL este un program specializat, conceput pentru a verifica programe NC, pentru a simula, analiza şi compara rezultatele obţinute în urma prelucrărilor, înainte de a transmite fişierele NC la maşină.
Analiza programelor NC
Pentru a diminua timpul necesar validării fişierelor NC (generate prin postprocesare sau manual), NCSIMUL a fost proiectat pentru a analiza sintaxele specifice comenzilor numerice actuale. De îndată ce un program este încărcat în NCSIMUL, utilizatorul are următoarele avantaje:
Se poate particulariza modul de afişare al traiectoriilor sculei aşchietoare (incluzând şi compensările) în vederea unei analize rapide (prim nivel de analiză) a poziţionărilor şi coliziunilor.
Chiar înaintea simulăriii procesului de prelucrare, NCSIMUL detectează automat o serie de erori printre care:
Toate informaţiile din cadrul simulării (afişarea 3D, fereastră de analiză a fişierelor NC, etc) sunt în corelate în timp real. Orice modificare este actualizată în mod automat şi în timp real în toate ferestrele de interfaţă cu operatorul. În acest fel, programatorii NC pot analiza fişierele NC în NCSIMUL la un nivel avansat şi într-un mod interactiv (mult peste posibilităţile de analiză oferite de programele de control ale maşinilor reale).
De îndată ce programul este încărcat, în Ncsimul se afişează un raport detaliat (sub forma tabelară) privind timpii de lucru pentru fiecare sculă utilizată, dar şi pentru fiecare tip de mişcare (poziţionare rapidă, viteză de avans dar şi cumulate). NCSIMUL reanalizează diferitele viteze de avans, poziţionări şi acceleraţii pe fiecare axă a maşinii, permiţând astfel o estimare precisă a timpilor de lucru înainte de a încărca un program pe maşina reală.
Editorul de fişiere NC integrat în NCSIMUL permite programatorilor să efectueze modificări şi să corecteze eventualele erori. Programul modificat este imediat verificat de către NCSIMUL.
Simularea prelucrării
NCSIMUL este capabil să simuleze orice centru de prelucrare sau maşini cu mai mulţi arbori integraţi (centre de prelucrare strunjire-frezare). Pot fi dezvoltate modele virtuale pentru maşini cu oricâte axe comandate numeric. NCSIMUL permite integrarea tuturor elementelor din mediul de lucru al celulelor de fabricaţie (maşini, conveyoare, accesorii, magazii de scule etc). NCSIMUL permite modelarea şi simularea structurilor cu cinematică paralelă (hexapot, tripod) dar şi a roboţilor industriali utilizaţi în prelucrări prin aşchiere.
Permite utilizatorului să genereze semifabricatul şi suprafeţele rezultate în urma prelucrării în orice moment al simulării. În felul acesta utilizatorul identifică problemele, şi apoi le poate corecta, urmând apoi să continue simularea.
În NCSIMUL sunt integrate funcţii care permit determinarea lungimii minime a sculei astfel încât să fie eliminate riscurile de coliziuni între portsculă şi restul elementelor din mediul de lucru (semifabricat, dispozitive de prindere etc) şi să fie diminuat efectul de încovoiere a sculelor.
Analiza rezultatelor
NCSIMUL oferă programatorilor funcţii de măsurare utile în analiza adaosurilor rezultate din prelucrare în timpul şi la sfârşitul simulării.
NCSIMUL permite analize 3D între piesele prelucrate şi modelele CAD teoretice. Programatorii pot defini toleranţe iar NCSIMUL afişează automat zonele rezultate din prelucrare care sunt în afara acestora.
Pentru o analiză cât mai performantă, programatorii pot crea secţiuni dinamice prin piesele prelucrate şi pot seta diferite culori pentru anumite entităţi. Aceste secţiuni pot fi transformate în 2D şi salvate pentru analize ulterioare sau exportate în alte programe CAD.
Suprafeţele rezultate în urma simulării prelucrării pot fi exportate în orice moment către alte aplicaţii în NCSIMUL sau către software CAM.
NCSIMUL permite generarea de rapoarte detaliate privind lista de scule utilizate în prelucrare, elemente 3D (maşini utilizate, semifabricate, dispozitive etc). Rapoartele pot fi generate în format XML şi pot conţine şi rezultatele analizelor efectuate în NCSIMUL (lista de erori, timpi de lucru etc).
NCSIMUL permite transformarea fişierelor de comandă numerică între diferite tipuri de limbaje conversaţionale (de exemplu Heidenhain) şi coduri ISO G.
INICAD DESIGN srl oferă o gamă completă de soluţii software CAD-CAM-CAE în domeniul proiectării şi fabricaţiei asistate de calculator. În cadrul Demo Metal INICAD Design va face demonstraţii ale performanţelor programelor din portofoliu prin care speră să ofere soluţii de calitate partenerilor industriali din domeniul prelucrării materialelor metalice, mai ales pentru firmele care concep, proiectează şi realizează matriţe de injecţie şi/sau turnare.
Dorel Florea Anania este dr. inginer, Universitatea Politehnica Bucureşti
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.