În noua versiune de Cimatron sunt implementate o serie de noi funcţii care vin în ajutorul inginerului tehnolog pentru optimizarea procesului de fabricaţie pe maşini-unelte şi centre de prelucrare. Comenzile implementate au la bază algoritmi de calcul al traiectoriei, specifici. Metodele de generare a traiectoriilor sunt bazate fie pe punctul de contact al sculei cu piesa de prelucrat, fie pe punctul de localizare al sculei aşchietoare şi depind de tipul traiectoriei de generare a suprafeţei.
Spre exemplu, în cazul metodelor bazate pe punctual de contact al sculei cu suprafaţa de prelucrat traiectoriile sunt generate printr-o secvenţă de puncte de contact ale sculei cu suprafaţa de prelucrat, iar apoi fiecare punct este transformat într-un punct de aşchiere local. Generarea traiectoriei de aşchiere este realizată pe suprafaţa proiectată.
Figura 1
În Cimatron E10 aceste metode sunt implementate în structura comenzilor şi sunt optimizate pentru aplicaţii specifice prelucrărilor în 2, 2.5, 3, 4 şi 5 axe (3+2 şi 5 simultan). Sunt dezvoltate şi implementate module de fabricaţie asistată specifice prelucră rii paletelor, turbinelor (fig.1), elicelor; prelucrării elec trozilor, gravării şi microfrezării. Totodată sunt implementate şi module noi (conform cerinţelor pieţei) pentru prelucrări în domeniul industriei de încălţăminte (fig.2).
Figura 2
În noua versiune, calculul regimului de aşchiere este automatizat în funcţie de parametrii implementaţi de utilizator. Astfel poate fi introdusă viteza de aşchiere şi/sau avansul pe dinte şi/sau turaţia arborelui principal iar parametrii regimului sunt calculaţi automat (fig.3).
Figura 3
Un alt avantaj major constă în posibilitatea definirii bibliotecilor de scule personalizate şi a diferitelor scule. Astfel utilizatoarul poate „crea” propriile scule şi portscule virtuale, traiectoriile fiind generate în funcţie de acestea. Cimatron E10 permite optimizarea prelucrărilor de către utilizator prin inserarea diferitelor geometrii (suprafeţe, curbe, puncte) ajutătoare. Astfel, în anumite faze ale prelucrării o serie de entităţi care influenţează selecţia automată pot fi „acoperite” (cum ar fi găurile).
Optimizarea timpilor de lucru în Cimatron E10 se realizează prin funcţii de translatare, oglindire şi multiplicare a traiectoriilor generate pentru prelucrarea entităţilor identice.
Pentru prelucrările în 5 axe în Cimatron E10 sunt inserate biblioteci de comenzi specifice, biblioteci de scule – incluzând tarozi, freze profilate etc, care permit degroşări în 5 axe pentru orice formă de semifabricat într-un timp cât mai scurt, diferite strategii pentru finisări în 5 axe, conturări şi găuriri în 5 axe, gravări şi microfrezări pentru domeniul electronic şi medical (fig.4).
Figura 4
În concluzie, CimatronE 10.0 aduce în faţa proiectantului multe îmbunătăţiri legate de procesele de fabricaţie pe maşini-unelte sau centre de prelucrare complexe pentru reducerea timpilor specifici procesului şi a costurilor de fabricaţie.
_____________________________________________________________
RADU CANARACHE
DOREL ANANIA, dr. ing. Inicad Design
______________________________________________________________________
14510 vizualizari
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.