CimatronE 10.0 în procesele de fabricaţie (II)

CimatronE 10.0 în procesele de fabricaţie (II)

Sistemul CAD/CAM CimatronE 10.0 este proiectat pentru rezolvarea unei multitudini de probleme legate de prelucrarea pieselor pe maşini-unelte şi în centrele de prelucrare. Principala problemă care se pune în această situaţie este legată direct de scurtarea timpului de fabricaţie, concomitent cu micşorarea costurilor de producţie pentru piese care necesită prelucrări complexe.

 
De asemenea, simulările care se pot face sub CimatronE 10.0 permit optimizări pe care inginerul-proiectant le poate studia înainte de a trimite piesa în procesele de fabricaţie. Se obţin, astfel, economii de materiale şi de dispozitive de prelucrare mecanică. Scade, de asemenea, şi numărul rebuturilor care pot apărea datorită efectelor coliziunilor între elementele active ale maşinii şi o margine a piesei sau din alte motive tehnice.
 
Scurtarea timpului de prelucrare, având în vedere noile extensii ale CimatronE 10.0 legate de utilizarea unor sisteme de fabricaţie cu mai multe axe (3, 4, 5 sau mai multe axe pentru unele maşini-unelte complexe), reprezintă o dezvoltare semnificativă a software-ului care vine în sprijinul proiectanţilor tehnologi. Mai mult decât atât, CimatronE 10.0 permite programarea timpilor de lucru pentru fiecare fază a procesului de fabricaţie, ordinea operaţiunilor şi a dispozitivului care urmează să fie utilizat. Toate acestea pot fi folosite pentru generarea codurilor necesare programării optimale a maşinilor-unelte care urmează să fie folosite în procesul de fabricaţie.
 
În versiunea actuală, chiar dacă este Beta 2, CimatronE 10.0 vine cu o îmbunătăţire semnificativă prin care degrevează calculatorul inginerului-proiectant de o serie de calcule consumatoare de timp. Execuţia externă paralelă a celor două procese - de proiectare şi de calcul - este asigurată de introducerea noului sistem SuperBox, de fapt un sistem de calcul foarte puternic şi destinat calculelor complexe de simulare, generate de mai mulţi proiectanţi în acelaşi timp. Acesta preia din reţea sarcinile de calcul pentru procesele de simulare a derulării proceselor de fabricaţie, le execută şi returnează rezultatele fiecărui calculator care a emis cererea de calcul, timp în care pe calculatoarele din reţea se desfăşoară alte activităţi de proiectare.
 
Planificarea operaţiunilor este puternic sprijinită de existenţa unei biblioteci mari de scule aşchietoare, organizate după formă, dimensiuni, fineţe de prelucrare, cap de prindere etc., utilă proiectantului în stabilirea fazelor procesului de fabricaţie. De asemenea, programul permite utilizarea unor flag-uri de proces, cu ajutorul cărora se pot genera simulări sau coduri optimizate pentru maşina de prelucrare, utile mai ales în cazul sistemelor cu 5 axe.
 
Datorită naturii problemelor legate de partea de postprocesare, specifică interfeţei dintre programul de proiectare şi maşina utilizată în procesele de fabricaţie, proiectantul a luat măsuri de îmbunătăţire a modului de transfer al codului specific pentru evitarea în bună măsură a erorilor de generare legate de schimbarea sistemului de referinţă, dar şi de desfăşurarea simultană a mai multor procese în acelaşi plan sau pe aceeaşi parte a piesei. Aceasta asigură desfăşurarea operaţiilor multiple în 5 axe şi evitarea coliziunilor, ţinând seama de originile multiple şi de legăturile proceselor de prelucrare în 5 axe.
 
Simularea realistă a proceselor de fabricaţie, dar şi existenţa unei biblioteci de maşini-unelte cu programare în mai multe axe, care pot fi folosite în procesele de simulare, permite studierea şi optimizarea fazelor de prelucrare a piesei proiectate. Evident, sunt avute în vedere firele procesului sau proceselor care urmează să se desfăşoare pe durata activităţii de fabricaţie.
 
De asemenea, proiectantul de process poate studia traiectoriile sculelor, modul de lucru, schimbarea sculelor, planele de prelucrare a piesei şi poate acţiona asupra planului de desfăşurare a procesului de fabricaţie cu mai multă acurateţe. Mişcările sunt vizualizate în poziţia corectă, în raport cu piesa care urmează să intre în procesele de prelucrare. Se pot folosi imagini de ansamblu, cu acurateţea vizualizării mai redusă, sau imagini locale în care se pot observa traiectoriile şi planele de prelucrare cu o acurateţe mult îmbunătăţită.
 
FIGURA 1. SuperBox
 
FIGURA 2. Simulare
 
FIGURA 3. Aşchiere
 
FIGURA 4. Raport
 
FIGURA 5. Piesa 5-Axe
 
In concluzie, CimatronE 10.0 aduce în faţa proiectantului multe îmbunătăţiri legate de procesele de fabricaţie pe maşini-unelte sau centre de prelucrare complexe cu 5 sau mai multe axe, o vizualizare realistă a procesului şi posibilitatea realizării codului-maşină cu acurateţe sporită, pentru reducerea timpilor specifici procesului şi a costurilor de fabricaţie.
 
Principalele noutăţi în CimatronE 10.0 sunt:
1. inserarea corecţiilor sculei aşchietoare direct din modulul de CAM
2. verificarea coliziunilor în modul machine simulation pe baza a doi algoritimi diferiţi. A
___________________________________________________________________________________________________
 
Ionel Preda, dr. Ing
Florea-Dorel Anania, Dr. Ing. IniCad Design
8043 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.