
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Pentru a câştiga clienţi din pieţele vestice, companiile româneşti din industrie sunt provocate să ofere un preţ semnificativ mai mic decât al concurenţilor cu tradiţie, în condiţii de calitate şi termen de livrare cel puţin egale. După investiţii consistente în partea de fabricaţie, Trafo Proiect şi Retrasib au înţeles că pot deveni foarte competitivi la nivel mondial printr-o organizare eficientă şi optimizarea proceselor interne, apelând la consultanţa CENIT şi soluţiile PLM Dassault Systèmes.
Provocările de început
În anul 2006, acţionarii Trafo Proiect – companie care până la acel moment era implicată în cercetarea, inovarea şi proiectarea transformatoarelor de putere, au luat hotărârea să demareze şi fabricaţia de transformatoare de putere la RETRASIB, reînviind o îndelungată tradiţie în domeniul electrotehnic în zona Sibiului.
Din poziţia de nou-venit pe o piaţă saturată şi destul de conservatoare, Trafo Proiect şi-a asumat responsabilitatea de a oferi cu promptitudine soluţii moderne şi sigure pentru a spori productivitatea, performanţa şi calitatea produselor.
,,Crucial pentru noi a fost fiecare pas făcut la început, într-o perioadă de formare a colectivului şi în care trebuiau găsite soluţii constructive, care să garanteze performanţa şi fiabilitatea produselor.'' Octavian Stancu, Şef Departament Proiectare
În 2008, pentru întreaga activitate de proiectare mecanică, Trafo Proiect a ales soluţia de vârf CATIA V5 de la Dassault Systèmes. Utilizarea CATIA a permis ca Trafo Proiect să realizeze proiectele cu un număr redus de ingineri, să obţină un avantaj asupra concurenţei, precum şi să câştige încrederea clienţilor săi.
„Reputaţia CATIA printre clienţii noştri este bine stabilită”, a adăgat Octavian Stancu. „ceasta demonstrează că avem un instrument fiabil, cu care putem produce proiecte în care se poate avea încredere. Pentru o companie mică acest fapt este un avantaj puternic.”
Noi abordări ale proceselor
În condiţiile economiei de piaţă şi a liberalizării pieţei energiei electrice, transformatoarele de putere au devenit produse cu un grad mare de customizare. Deşi proiectarea şi fabricaţia ţin cont de standardele internaţionale în vigoare cerinţele diferă de la un beneficiar la altul. Se foloseşte deseori termenul „tailor-made”, transformatorul fiind croit pe cerinţle specifice ale clientului, cuprinse de obicei într-un caiet de sarcini. Cererile venite din piaţă diferă foarte mult chiar şi pentru acelaşi client, astfel că peste 90% dintre ofertele realizate presupun proiecte tehnice noi, care depind de evoluţa preţurilor materialelor principale şi de progresele înregistrate din punct de vedere al caracteristicilor tehnice.
În prezent, activitatea se derulează în cadrul unui grup format din trei firme: Trafo Proiect Bucureşti – Proiectare şi consultanţă, Scando Trading Bucureşti – Finanţare producţie şi aprovizionare accesorii şi materiale şi Retrasib Sibiu – Producţie, asistenţă şi service transformatoare de putere. Dezvoltarea din ultimii ani a activităţii a generat un nou tip de provocări care impun îmbunătăţirea continuă a managementului la nivelul tuturor departamentelor şi înlesnirea colaborării între firmele din grup.
,,Recunosc că cea mai mare provocare în prezent este organizarea activităţilor, împărţirea sarcinilor şi a responsabilităţilor fiecărui departament, din fiecare firmă. E poate de prisos să remarc că sarcinile confuze şi posturile incorect alocate sau dublate inutil conduc la lipsa de responsabilitate şi, în final, la ineficienţă şi pierderi”, a declarat Octavian Stancu.
Pentru a face faţă tuturor acestor aspecte complexe de business, a fost necesară o soluţie care să permită:
Consultările cu specialiştii CENIT au scos în evidenţă avantajele şi potenţialul oferite de noua platformă V6 de la Dassault Systèmes:
Implementarea platformei V6 aduce ca beneficii pe termen scurt reducerea timpului necesar întocmirii ofertelor tehnice, simplificarea transferului informaţiei de la etapa de ofertare la cea de proiectare şi producţie şi creşterea calităţii proiectelor printr-o mai bună comunicare între departamente.
La nivel de business, platforma V6 devine un instrument esenţial pentru creşterea productivităţii şi profitabilităţii grupului de firme. Abordarea de tip Project Management în relaţia cu fiecare client, va permite un control strict al costurilor printr-o planificare corectă a resurselor umane, materiale şi financiare. Utilizarea platformei V6 va conduce la reducerea timpului de livrare, care va constitui un avantaj competitiv având în vedere că transformatoarele de putere au un ciclu de fabricaţie de peste 10-12 luni.
,,Bineînţeles că tot acest proces de inovare şi de upgrade tehnologic presupune eforturi financiare şi umane. Vor exista mereu cei care investesc în tehnologie în perioade de criză pentru a supravieţui, dar şi cei care preferă să nu facă nimic, încercând să supravieţuiască. În această perioadă, în care industria este puternic afectată, fiecare resursă este importantă şi de aceea nu trebuie risipită inutil. Noi am preferat ca în aşteptarea unor contexte mai favorabile să ne întărim poziţia pe piaţă prin implementarea de noi tehnologii informatice, care să sporească productivitatea şi să permită colaborarea între specialiştii din grupul nostru. Am convingerea că experienţa ENOVIA V6 şi CATIA V6 va fi elegantă, sofisticată şi plină de recompense.”, declară Octavian Stancu.
,,Consultanţii CENIT au fost alături de noi pas cu pas şi ne-au oferit suportul în implementarea soluţiei, dezvoltând împreună noi metode de lucru. Trainingul şi suportul oferit ne-au ajutat să facem cu succes tranziţia de la V5 la V6.'' Octavian Stancu, Şef Departament Proiectare.
Trafo Proiect a luat fiinţă în anul 2003, având ca obiectiv cercetarea, inovarea şi proiectarea în domeniul transformatoarelor de mare putere. O parte importantă din activitate au reprezentat-o contribuţiile la studiul supratensiunilor tranzitorii, proiectarea de noi tipuri de înfăşurări, metode moderne de împachetare a miezurilor magnetice, proiectarea 3D a structurii metalice, calculele electro-magnetice prin metode analitice şi FEM, optimizările consumurilor de materiale. Multe dintre soluţiile Trafo Proiect au fost aplicate în premieră în România.
Alin Popescu este Sales Manager Cenit România
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.