Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
La data preluării de către Autodesk (februarie 2014), soluţiile din familia DELCAM erau renumite pentru abilităţile de proiectare a formelor 3D şi pentru componenta de fabricaţie. Firma britanică avea filiale în mai toate continentele (America de Nord, America de Sud, Europa şi Asia) şi o masă de câteva zeci de mii de clienţi (cu multe nume reprezentative în industria mondială, dar şi cu o dispersie interesantă – de la constructori de automobile, la fabricanţi de încălţăminte sau la creatori de proteze medicale). Am putea specula referitor la motivaţia Autodesk de a prelua soluţiile DELCAM, sau despre dificultăţile care au determinat firma DELCAM să accepte propunerea, dar nu am face-o cu destul rost. În fond, DELCAM îşi continuă operaţiunile oarecum independent, iar lucrurile par să meargă.
Cu un pic de istorie
În anii '70, preocupările unor entuziaști de la Universitatea din Cambridge au dus la cristalizarea colectivului care va crea primele soluții CAD/CAM ce vor constitui nucleul DELCAM. Însă firma ajunge la denumirea aceasta de-abia în 1991, numele rezultând prin combinarea numelui firmei mamă, Delta Group, cu acronimul de la Computer-Aided Manufacturing. În perioada 2001-2007 compania achiziționează și asimilează o serie de soluții software adiacente: Alcami (piese artistice), FeatureCAM (EGS), PartMaker (IMCS), Crispin (proiectare încălțăminte).
Cam în aceeași perioadă DELCAM primește o serie de premii britanice pentru inovație și pentru performanțe comerciale, și lucrurile vor culmina în 2014 cu ,,Asian Manufacturing Awards - Best CAM Systems Provider’’ (aceasta întâmplându-se deci după surprinzătoarea achiziție de către Autodesk, care achiziție s-a dovedit mai degrabă o alianță).
În revista ,,Tehnică și Tehnologie’’ scriam despre ,,PowerMILL și fabricarea protezelor medicale" în numărul 5/2012, însă au trecut 15 ani de când am recenzat familia de soluții DELCAM. Așa că încerc acum să remediez un pic din această întâmplătoare nedreptate.
Aplicare/clienţi: aeronave; automobile; sporturi cu motor; articole ceramice; prelucrarea materialelor compozite; implanturi dentare; proteze medicale; instrumentar medical; industria de încălțăminte; încălțăminte ortopedică unicat; componente pentru aplicări marine și exploatări submarine; confecțio narea de matrițe; soluții de ambalare; materiale plastice; machete și prototipuri; confecționarea de jucării; fabricația de unelte; ș.a.m.d.
Din portofoliul de produse
Când tot ,,disertam" prin revista T&T despre alunecarea de paradigmă din modelarea 3D – adică despre ,,direct modelling’’ versus ,,proiectarea cu entități solide de modelare’’, tendință ce propunea în ultimii ani depășirea încorsetărilor specifice mo deloarelor ,,feature- based’’ –, unul dintre exemple era PowerSHAPE.
Acesta combină performant modelarea de solide cu editarea suprafețelor de formă liberă, permițând crearea rapidă a unor piese de complexitate ridicată.
Formatul intern de modelare 3D este Parasolid (format adoptat de mulți producători de software MCAD), iar uneltele specifice Direct Modelling sunt puternice și flexibile. Colaborarea lui PowerSHAPE cu soluțiile CAM conferă acea specificitate DELCA– accentul pe fabricație –, recomandându-l pentru o varietate de aplicări industriale (fabricarea de piese metalice sau de plastic, confecționarea de electrozi, matrițe șI unelte/scule de prelucrare).
La capitolul schițării de profile generatoare, PowerSHAPE beneficiază de facilitatea patentată sub numele de ,,Intelligent Cursor’’, remarcabilă prin intuitivitatea interacțiunii și prin precizie. În privința modelării de suprafețe, unealta care facilitează crearea este ,,Smart Surfacer’’, la aceasta adăugându-se unetele prin care utilizatorul modifică liber suprafețele, șI prin care se poate ajunge la soluții stilistice oricât de creative și de complexe.
Pe partea de modelare a solidelor, unde spuneam că PowerSHAPE combină tehnologia Parasolid cu abilitățile de creare/editare a suprafețelor în manieră Direct Modelling, mai reținem capabilitatea de a lucra cu geometrii importate dintr-o mulțime de formate CAD. Menționăm aici și funcțiile de asamblare (de reunire a pieselor 3D proiectate pentru crearea de mașini/dispozitive complexe). De asemenea, amintim de abilitatea de a importa nori de puncte 3D și de a asista activitățile de inginerie inversă, și ajungem astfel la soluția adicentă, PowerINSPECT. Acest software se poate folosi cu multe echipamente de inspectare fizică a formelor – palpatoare, CMM-uri (Coordinate Measuring Machine), scannere 3D, dispozitive opto-electronice, unelte CNC, OMV-uri (On Machine Verification) – și ne poate ajuta la obținerea modelului virtual al unor repere reale.
Amiralul modest
Competența esențială a familiei DELCAM a vizat dintotdeauna partea de ,,manufacturing’’ (de unde și particula CAM din numele firmei), astfel că putem accepta că produsul-amiral a fost și este PowerMILL. Acesta a ajuns, grație și acestor patru decenii de experiență, la optimizări deosebite privind asistența informatică pentru prelucrarea substractivă multi-axială (prin așchiere în principal, dar și prin electro-eroziune). Software-ul, prin abilitățile de transpunere a formelor CAD în trasee de prelucrare cu comenzi numerice, îngăduie utilizatorului să definească rapid prelucrări cu suprafețe precis finisate și să adapteze precesul la capabilitățile mașinii-unelte disponibile. PowerMILL s-a remarcat prin potențialul de tratare a formelor complexe, prin viteza de calculare a traseelor pentru sculele de așchiere, și prin abilitățile de optimizare a procesului (combinând superior traseele uneltelor cu posibilitățile mașinii CNC).
Notăm că viteza cu care este generată soluția de fabricație CNC se datorează și abilității software-ului de a exploata potențialul de prelucrare multi-threading al CPU-urilor cu nuclee multiple. La aceasta se adaugă și procesările pe care PowerMILL le poate derula (în background) în timp ce utilizatorul lucrează la definirea și editarea traseelor de scule.
Printre soluțiile și tehnologiile deosebite înglobate de PowerMILL amintim: specializarea pentru așchierea de mare viteză; strategiile de optimizare pe axe multiple a traseelor de frezare (precum Vortex); avansul variabil al sculei în semifabricat; mașinarea trohoidală; etc. Evoluția în timp a lui PowerMILL nu a vizat doar posibilitatea de obținere a unor forme foarte complexe pentru piesele fabricate, ori timpul mai scurt (de implementare și de producție), ci și uzura cât mai redusă a sculelor și a mașinii.
Reținem, concluziv, că soluția CAM poate simula mașinări în 2, 3, 4 sau 5 axe de prelucrare CNC, sau chiar în 6, 7 sau 8 axe dacă folosim brațe robotice (prin componenta ,,PowerMILL Robot Interface’’).
La capitolul ,,asistența-fabricației’’ trebuie să menționăm, ca remarcabile în portofoliul DELCAM, și soluțiile FeatureCAM (pentru transpunerea entităților de modelare în operații de frezare, strunjire și electro-eroziune), PartMaker (pentru programarea unor mașini de prelucrare particulare) și Delcam for SolidWorks (pachet de facilități PowerMILL și FeatureCAM integrabil în mediul SolidWorks).
Soluţii DELCAM particulare:
MIRCEA BĂDUŢ este inginer, consultant CAD/IT
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.