Simpozion - Tradiţie şi performanţă la Universitatea ,,Lucian Blaga”din Sibiu, Facultatea de Inginerie

Simpozion - Tradiţie şi performanţă la Universitatea ,,Lucian Blaga”din Sibiu, Facultatea de Inginerie

Într-un oraş în care diverse ramuri ale industria constructoare de maşini au o istorie însemnată, existenţa unei facultăţi tehnice este mai mult decât o necesitate. Astfel, merită amintite ca repere semnificative în ceea ce priveşte întreprinderile din Sibiu, precum faptul că între anii 1840 și 1918 în Sibiu funcţionau 33 de întreprinderi cu caracter industrial, astfel că la acest capitol, Sibiul deţinea primul loc în Transilvania în acele vremuri. Printre aceste întreprinderi figura și Uzinele Rieger, celebre printre altele pentru secţia de turnătorie de fontă. Uzina își are originea în anul 1868, înfiinţarea ei fiind datorată lui Andreas RIEGER, născut în anul 1839 în Apoldul de Sus. Câţiva ani mai târziu aceste uzine iau numele de INDEPENDENŢA devenind totodată ,,mecanicul-șef al industriei constructoare de mașini a României”. De asemenea, în anul 1886 este prima atestare oficială a S.C. COMPA S.A., pentru care anul 1970 reprezintă o nouă piatră de hotar în dezvoltarea companiei, prin semnarea unor contracte importante cu compania MAN TRUCK.

În mai mult de 100 de ani de tradiţie a fabricaţiei la Sibiu a aparatelor de cântărit, S.C. BALANŢA S.A. Sibiu a trecut prin câteva ipostaze care i-au marcat evoluţia. Astfel, între anii 1879 - 1928 a fost prima "Fabrică de cântare" din România, pentru ca mai apoi să poarte numele de "Uzinele Hess", iar mai apoi "Întreprinderea Balanţa". În anul 1975 s-a înfiinţat firma Hidrosib care avea ca scop producerea de Echipamente Hidraulice şi Pneumatice, fiind principalul furnizor de astfel de echipamente din Europa de est până în 1990, echipamentele fiind executate sub licenţă Bosch.

În contextul dezvoltării industriei din Sibiu, în anul 1976 se înfiinţează la Sibiu Institutul de Învăţământ Superior, care cuprinde şi Facultatea de Mecanică (specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini, ingineri şi subingineri), aceasta venind ca o confirmare a preocupărilor în domeniul tehnic al inginerilor sibieni, şi nu numai. În anul 1986, Institutul de Învăţământ Superior din Sibiu se transformă în Institut de Subingineri cu personalitate juridică, subordonat Institutului Politehnic Cluj-Napoca, Institut care a şcolarizat ingineri în specializările Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Maşini-Unelte, Utilaj Tehnologic, Automatizări şi Calculatoare, Echipamente pentru Centrale Nucleare şi subingineri în specializările Tehnologia Construcţiilor de Maşini şi Electromecanică Tehnologică. În anul 1990, Institutul de Subingineri se transformă în Universitatea din Sibiu, iar Facultatea de Mecanică devine Facultatea de Inginerie fiind astfel "piatra de temelie" a Universităţii din Sibiu, universitate care în data de 12 mai 1995 primeşte numele marelui poet și filozof român Lucian Blaga, devenind astfel Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

După anul 1990, Facultatea de Inginerie se dezvoltă şi consolidează continuu prin autorizarea specializărilor existente, precum şi prin propuneri şi autorizări provizorii de funcţionare a unor noi specializări şi direcţii de licenţă, master şi doctorat. Astfel la ora actuală Facultatea de Inginerie din Sibiu are în derulare 14 programe de licenţă, unde sunt înmatriculaţi aproximativ 2000 de studenţi, şi 13 programe de master unde sunt înmatriculaţi aproximativ 700 de studenţi. Facultatea de Inginerie dispune şi de scoala doctorală, având conducători de doctorat în domenii precum: Inginerie Mecanică, Inginerie Industrială şi Inginerie şi Management.

Totodată, păstrând buna tradiţie dezvoltată de-a lungul celor peste 38 de ani de activitate, Facultatea de Inginerie din Sibiu are parteneriate şi colaborări cu numeroase companii din judeţul Sibiu (şi nu numai), printre care amintim: CONTINENTAL, TAKATA, SNR, MARQUARDT, SIEMENS, BRANDL, BILSTEIN, COMPA, TRANSGAZ, ROMGAZ, DACIA, WENGLOR, KROMBERG & SCHUBERT ETC.

Din dorinţa de a veni în întâmpinarea studenţilor şi cadrelor didactice din mediul ingineresc, precum şi a companiilor partenere, în mod frecvent, Facultatea de Inginerie din Sibiu organizează, în parteneriat cu diverşi producători sau distribuitori de produse destinate industriei, simpozioane, work-shop-uri, seminarii destinate unei cat mai bune cunoașteri de către toţi cei implicaţi în această lume frumoasă a ingineriei a celor mai recente echipamente şi soluţii software (şi nu numai) din domeniul ingineriei.

În acest context s-a desfăşurat în perioada 20 – 23 aprilie 2014 Simpozionul „Tradition and performance at "Lucian Blaga" University of Sibiu – Faculty of Engineering”. Simpozionul a fost realizat în parteneriat cu: INICAD DESIGN SRL, SPECTROMAS SRL, BROOS PREMIUM TOOLS SRL, PIQ2 SRL - Brescia-Italia, SIMCON SUPPLYING SOLUTIONS - Aachen-Germany. Simpozionul a fost structurat pe două părţi principale, prima parte desfăşurată în ziua de 20 martie 2014 în aula Facultăţii de Inginerie din Sibiu, a fost destinată prezentărilor cu caracter general a unor echipamente si softuri din domenii precum: Measurements, Cutting Tools, Computer Aided Design & Manufacturing, Computer Aided Engineering in High Pressure Die Casting & Plastic Injection.

La această primă parte a simpozionului, pe lângă studenţi şi cadre didactice din Facultatea de Inginerie din Sibiu şi de la Universitatea de Nord din Baia Mare, au participat şi reprezentanţi ai mediului economic: PLASTOR Oradea, BRANDL-RO Sibiu, FAIST MECATRONIC Oradea, ELBA Timişoara, ROMAERO Bucureşti, BELFORM Bucureşti,  ELECTROMUREŞ Târgu-Mureş, INTERPART Timişoara, RAAL Bistriţa, MATPLAST Odorheiu Secuiesc. Au fost prezente cadre didactice de la Universitatea din Craova, Universitatea Politehnica Bucuresti și Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș, precum și invitați din Grecia, de la CNC Training center din Atena, Grecia.

Cea de a doua parte a Simpozionului s-a desfăşurat în zilele de 21-23 martie 2014 la Centrul de Reuniune Academică a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, şi a fost destinată prezentărilor detaliate a produselor companiilor organizatoare, fiind realizate şi sesiuni de training pentru participanţii la acest Simpozion.

În cadrul acestor sesiuni firma INICAD DESIGN, impreuna cu partenerii SIMCON si PIQ2 au prezentat produse şi soluţii software precum: Cimatron, WorcNC, CAD Mould, Castle, CIMCO Integration, NC Brain. Aceste programe se adreseaza in primul rand matriteriilor, oferind un lant integrat de solutii, pornind de la proiectarea matritei cu ajutorul Cimatron sau Work NC, simularea proceselor de injectie plastic prin CAD Mould, respectiv a turnarii sub presiune prin Castle / PIQ2.

Programul CAD mould un element suplimentar de analiză față de sistemele existente, și anume faptul că – după determinarea formei piesei ca urmare a contracției- poate evalua compensarea necesară în matriță, pentru ca rezultatul final să corespundă cu cerințele proiectantului piesei. Programul oferă și un sistem de optimizare a parametrilor de injecție.

Programul PIQ2 ofera și el un aspect deosebit, legat de luarea în considerație a efectului ambelor fluide, pe lângă pătrunderea metalului în matrițe, ține cont și de modul în care aerul existent este eliminat, oferind o mai bună evaluarea a eventualelor pungi de aer.

Programele destinate manufacturării pentru freze, Cimatron, Work NC sau Cimco ofera soluții și tehnologii moderne, iar programul NC Brain permite verificarea coliziunilor (folosind programul final gata post procesat) cu mașina, scula, sau semifabricatul.

Pokolm Frästechnik este un brand din segmental sculelor premium, cunoscut în special în matrițerii si care s-a făcut remarcat în ultimii ani și în industria energetică, aeronautică, alimentară și medicală, și este reprezentat în România de firma POKOLM Brand Tools din Brașov.

Modularitatea, multiplele combinații posibile între scule, portscule și prelungitoare, suplețea cât și rigiditatea ansamblurilor sunt sinonime Pokolm. Multiplicatoarele de turație de înaltă frecvență vin să îmbunătățească performanțele mașinii-unelte în utilizarea frezelor mici și foarte mici atât în industria de serie cât și cea de unicate.

Freze din carbură monobloc dedicate, bazate noi geometrii cât și noua generație de freze mici cu plăcuțe – Slotworx® HP – completează gama deja largă de scule dedicate materialelor calite. Frezele Slotworx® HP – de înaltă performanță – împreună cu noi prelungitoare antivibrație din carbură sunt deja o referință pentru prelucrarea în călit cu avansuri mari.

Partea de măsurători a fost susținută de firma SPECTROMAS, care a prezentat sisteme optice de scanare 3D: ARAMIS - sistemul de analiză a deformațiilor, ATOS - sistemul de metrologie optică, control dimensional și reverse engineering, TRITOP - sistemul de control dimensional, ARGUS - sistemul de analiză a curbelor de formare, precum și PONTOS - sistemul de analiză dinamică.

În prima zi a workshop-ului de la Paltinis, s-a prezentat pe larg sistemul de scanare optică 3D ATOS - sistem de metrologie optică, control dimensional și reverse engineering. Sistemul ATOS este utilizat ca mașină de măsurat 3D fiind o alternativă foarte rapidă pentru măsuratori de precizie. Rapiditatea sistemului este oferită de faptul că scanarea se realizează fără a fi necesare niciun fel de elemente de fixare” convenționale” a piesei de măsurat. Fiind un sistem optic de măsură, complexitatea pieselor măsurate nu ridică nicio piedică. Operațiunea de scanare se realizează prin trecerea peste obiectul de măsurat a unor frânje de lumină albastră, lumină care nu este dăunătoare nici omului nici mediului înconjurător. După efectuarea scanării optice sistemul realizează un nor de puncte care materializează piesa de măsurat, urmând faza de digitizare a norului de puncte obținându-se astfel obiectul de măsurat în format digitizat. Din acest moment se poate trece la controlul dimensional al piesei de măsurat prin compararea cu desenul CAD 3D, sau la obținerea unui desen de execuție al piesei prin procedeul de “Reverse Engineering”.  Firește toate acestea sunt posibile cu ajutorul softurilor ATOS Profesional, Gom Ispect sau Geomagic Studio, care sunt softuri dedicate.

Evenimentul s-a bucurat de un real succes, fapt dovedit de numărul mare de studenţi şi cadre didactice prezente, precum şi de numeroasele companii participante, dar şi de nivelul discuţiilor avute atât în cadrul prezentărilor generale din prima zi precum şi în cadrul sesiunilor de lucru din celelalte trei zile.

Facultatea de inginerie din Sibiu îşi doreşte permanentizarea acestui simpozion şi dezvoltarea (mărirea) ariilor de interes pe care prezentările să le acopere, precum şi realizarea de alte acţiuni similare pe alte domenii.

În următoarea perioadă, pe lângă participarea la DEMO METAL 2014,  vor fi organizate si alte prezentări sau work-shop-uri, astfel:

Un sistem ATOS SCANBOX va fi prezentat și va putea fi văzut la lucru în cadrul a trei workshop-uri  deschise organizate de SPECTROMAS în următoarele date și locații: 17 iunie în Pitești, 19 și 20 iunie în Universitatea Lucian Blaga Sibiu, 24,25 Iunie în Universitatea Politehnica din Timișoara.

Un Workshop pe probleme de manufacturare va fi organizat de INICAD DESIGN la Universitatea Politehnica Timișoara în perioada 19- 20 Mai.


4061 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.