Avem nevoie de un seif pentru siguranța datelor?

Avem nevoie de un seif pentru siguranța datelor?

Trăim în era informației, o perioadă în care veștile circulă cu viteze năucitoare. Încercăm să rămânem mereu conectați, să primim veștile primii sau să recuperăm pe cât se poate. Participăm la o adevarată revoluție informațională, gândindu-ne că suntem parte a unui sistem sigur. Oare? 

Simpla navigare pe internet ne poate face surprize nedorite, cu atât mai mult cu cât este dificil de anticipat sursa de amenințare. De câte ori nu ne-am pus problema siguranței transferului de date? Ce impact pot avea programele virusate asupra conținutului din computerul nostru? Este recomandat să ne asumăm responsabilitatea datelor noastre și să luăm cât mai multe măsuri de precauție. Pentru a menține securitatea informațiilor nu trebuie decât să urmăm câteva modalități simple și eficiente. 

Identificarea datelor cu risc.În primul rând, este necesar să evaluăm elementele de risc ale datelor ce ne sunt încredințate sau pe care le transmitem mai departe prietenilor sau colaboratorilor noștri. Pornind de la parole (în cazul în care gestionăm diverse conturi) până la natura informației și caracterul ei (personal sau profesional). Necesită acestea o vigilență suplimentară? Sigur că da. Evaluarea riscului este primul pas către o securitate eficientă, iar acest proces de revizuire ne ajută, de asemenea, în identificarea unor lacune de securitate. 

Protejarea computerului. Un software antivirus poate fi o alegere bună, dar nu trebuie să uităm să activăm și firewall-ul, un program ce permite o comunicare sigură și împiedică o utilizare neadecvată, blocând accesul. Firewall-ul este o formă de hardware sau software de protecție împotriva virușilor, amenințărilor de tip spyware sau împotriva hackerilor. Înainte ca pericolul să ajungă în calculator, este nevoit să treacă prin firewall, în cazul în care este activat, iar acesta îi blochează accesul. Un antivirus updatat ajută la prevenirea și eliminarea virușilor de computer. Cu cât folosești mai mult internetul, cu atât există un risc mai mare de răspândire a virușilor în calculator. Chiar dacă nu este un virus, pentru că nu se propagă singur, iar cei mai mulți utilizatori nici nu știu că îl au în computer, spyware-ul poate deveni deranjant, cea mai bună metodă de a-l evita fiind instalarea unui antispyware. Astfel, se elimină riscul ca un spyware să colecteze date, parole, conturi, chiar și accesul altor persoane la computer.     

Atenție la parola aleasă. Trebuie să evităm parolele generale, de genul ,,password” ,,superman” sau ,,123456789”, chiar și în cazul unui cont fără importanță majoră. Datele sensibile trebuie să fie protejate de o parolă solidă, dar chiar și aceasta poate deveni mult prea simplă pentru un hacker experimentat. Se recomandă mai multe cuvinte în alegerea parolei, alături de simboluri sau cifre, utilizând mai mult de opt caractere. Se evită păstrarea parolei în fișiere nesigure sau comunicarea acesteia altor persoane. 

Izolarea datelor de business. Informațiile clienților și ale colaboratorilor trebuie păstrate și securizate, altfel există riscul răspândirii lor neautorizate. Chiar dacă în activitatea voastră este necesar și un terț, nu uitați să protejați folderele cu parole. Se evită stocarea datelor importante în mai multe locații ce nu prezintă garanții. Singura excepție de la această regulă ar fi păstrarea de back-up-uri. Copiile de siguranță ale tuturor datelor critice sunt binevenite atât timp cât sunt păstrate în locuri sigure. Nu este de dorit ca informațiile de business ale unui partener de afaceri să ajungă în mâinile…concurenței. 

Evitarea download-urilor periculoase. Se verifică, dacă este nevoie chiar și de două ori, dacă descărcarea anumitor programe este sigură. Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că sursele sunt oficiale, de încredere, iar acest lucru este valabil inclusiv pentru link-urile trimise de prieteni prin e-mail sau prin social media. Conturile pot deveni surse sigure pentru hackeri, motiv pentru care trebuie să tratați orice download cu precauție. 

Protejarea email-ului. Uneori, se pot trimite informații pe o adresă de email greșită. Acesta este un risc potențial crescut, pentru că de multe ori intervin grijile, graba, neatenția sau alți factori meniți să trimită informația către un destinar greșit. Dacă fișierele sunt criptate, cu atât mai bine. Dacă nu, se pot utiliza programe de software, de securitate, ce criptează și protejează prin parolă, fișierele atașate în email. 

Ștergerea metadatelor. Știați că fișierele trimise pot conține informații ascunse, utile curioșilor? Metadatele sau „datele despre date” sunt informații ascunse, detalii despre fișierul de date, cum ar fi cele despre documentele cu text, fotografii digitale, piese muzicale în format MP3. Acestea pot indica mărimea și formatul fișierului, data creării sau a modificării. Se pot elimina metadatele atât în WORD, cât și în PDF, prin opțiunile existente. 

Important!Când este vorba de securitatea informațiilor, suntem principalii responsabili. Securitatea datelor noastre trebuie să fie o prioritate în agenda fiecăruia dintre noi, pe care trebuie s-o asigurăm inclusiv în beneficiul colaboratorilor.


Roxana Popescu este PR&Communication Officer, Class IT Outsourcing




  

5977 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.