Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Pe 14 septembrie 2011, la sediul AGIR din Bucureşti, s-a desfăşurat festivitatea de decernare a Premiilor AGIR pentru anul 2010.
În acest cadru, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a obţinut două premii pentru proiectele ,,Materiale polimerice de înaltă stabilitate pentru fabricarea produselor de etanşare utilizate în centralele nuclearo-electrice”, respective ,,Instalaţie de biogaz pentru gospodării individuale”.
Gradul de noutate al proiectelor realizate de ICPE-CA rezultă din beneficiile pe care acestea le-au adus în domeniul cercetării-dezvoltării, dar şi la nivelul economiei sociale, prin suplinirea unor nevoi reale, ambele proiecte fiind deja implementate în economie.
În cazul materialelor polimerice, nevoia dezvoltării a venit din utilizarea lor în energetic nucleară pentru fabricarea de izolaţii electrice, amortizoare de vibraţii, membrane separatoare pentru circuitele de răcire, diverse garnituri de etanşare pentru delimitarea zonelor cu risc de contaminare sau pentru agregatele generatoare de energie termică şi electrică. Având în vedere că aceste materiale sunt supuse degradării şi limitării drastice a timpului de utilizare din cauza căldurii, oxigenului, energiei radiaţiilor şi acţiunilor directe ale solicitărilor mecanice, termice şi chimice, s-a pus problema securităţii şi menţinerii constante a calităţii lor nominale.
În acest context, soluţia dezvoltată de ICPE-CA se referă la introducerea în compoziţia produselor, încă din etapa de fabricaţie, a unor aditivi eficienţi, antioxidanţi specifici, care să blocheze pe un interval de timp cât mai lung procesul de îmbătrânire oxidativă. Concret, aceşti compuşi de stabilizare vor întarzia deprecierea materialului, ceea ce va conduce la o perioadă de garanţie mai lungă, în funcţie de eficienţa de stabilizare.
În ceea ce priveşte instalaţia de biogaz, aceasta a fost gândită pentru tratarea şi valorificarea energetică a deşeurilor biodegradabile, prezente în gospodariile din mediul rural, în vederea producerii de biogaz şi fertilizant ecologic, pentru îmbunătăţirea calităţii mediului. Instalaţia, pe lângă beneficiile amintite, reduce dependenţa omului de resursele naturale, aflate din ce în ce mai mult într-un proces de diminuare.
Cu certitudine, realizările ICPE-CA conduc către atingerea obiectivelor strategice impuse de misiunea institutului, şi anume dezvoltarea, în domeniul ingineriei electrice, a progresului bazat pe cunoaştere.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.