
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
În urmă cu 20 de ani, în România funcţionau zece rafinării, combinatele siderurgice produceau în medie 14 milioane de tone de oţel pe an, industria materialelor de construcţii, de ciment, precum şi ceramică, sticlăriile şi prefabricatele luaseră amploare. Toate aceste industrii reprezentau un potenţial semnificativ de activitate pentru furnizorii de echipamente şi servicii dedicate domeniilor respective, cu atât mai mult cu cât pe piaţă concurenţa era slabă.
În acest context, exact în urmă cu 20 de ani, o echipă formată din 18 specialişti în automatizări, proiectare şi electronică înfiinţa compania Syscom18, astăzi unul din liderii naţionali în automatizări industrial şi sisteme de măsură. „Pe 2 septembrie am aniversat 20 de ani de activitate, făcând parte, practic, din prima generaţie de companii private înfiinţate după Revoluţie. În 1991, să porneşti o afacere pe cont propriu şi transferul către sistemul privat erau cu adevărat acte de curaj. Procesul de privatizare s-a derulat lent în anii ’90 şi nu este încheiat nici în prezent dacă ne gândim la companiile furnizoare de energie şi utilităţi aflate încă în proprietatea statului. Una peste alta însă, multe dintre companiile private înfiinţate la începutul anilor ’90 în Europa Centrala şi de Est au avut posibilitatea de a se dezvolta rapid, construind afaceri care au în prezent o valoare semnificativă şi deţin poziţii importante în pieţele lor.”, declară Ion Andronache, preşedintele Syscom18 (foto).
Faţă de începutul anilor ’90, sectorul industrial nu mai oferă astăzi un potenţial similar pentru companiile furnizoare de aplicaţii, produse, soluţii şi servicii destinate lucrărilor de modernizare şi automatizare. Pe de o parte, industria a înregistrat un declin în privinţa productivităţii, restructurarea şi privatizarea reducând considerabil amploarea activităţii. „Totodată, companiile furnizoare de soluţii complete de automatizări industriale cum suntem noi au şanse să mai implementeze proiecte doar vreo 10-15 ani de acum înainte, dacă ne gândim că multe dintre sisteme şi instalaţii au fost deja modernizate de la începutul anilor ’90 şi până acum, multe au fost desfiinţate, iar alte proiecte noi nu se întrevăd în număr semnificativ în viitorul apropiat.”, explică Ion Andronache.
În aceste condiţii, companiile româneşti se orientează de la an la an tot mai mult către export.
„Direcţiile noastre de new business se îndreaptă către Orientul Mijlociu, Asiaşi Africa de Nord, unde avem şanse să dezvoltăm proiecte, întrucât acolo sunt cereri şi sunt necesare lucrări de extindere şi modernizare în special pentru petrol şi gaze. Automat, când vine vorba despre transport, extracţie, depozitare, prelucrare ţiţei şi gaze, este nevoie de sisteme de măsură şi control furnizate şi implementate la un raport convenabil calitate-preţ.
Astfel se explică prezenţa noastră acolo în ultimii 5-6 ani, în calitate de integratori de sistem şi producători de sisteme de măsură.”, spune domnul Andronache.
Per ansamblu, companiile autohtone furnizoare de echipamente pentru sectorul industrial au urmat în general, în cei peste 20 de ani post-decembrişti, dinamica economiei româneşti, care a cunoscut atât perioade importante de cădere, urmate de reveniri şi creşteri, perioada 2000-2008 fiind una de creştere continuă şi durabilă. Criza economică din ultimii doi ani dă semne treptate de încetinire. Diferenţele dintre sectorul industrial al României din anii ’89-’90 şi cel prezent sunt însă atât de mari, încât comparaţiile se dovedesc inutile în opinia jucătorilor din domeniu care şi-au gestionat afacerile în ambele perioade.
,,După 20 de ani de transformări radicale, e prea târziu ca industria naţională să mai poată fi o pasăre Phoenix: cenuşa multor unităţi industriale a fost deja măturată… Trebuie să ne în toarcem însă în prezent şi să ne adaptăm condiţiilor actuale. Aşadar pentru perioada următoare ne aşteptăm la o uşoară creştere faţă de anul trecut, însă planurile noastre urmăresc în continuare creşterea exporturilor. Se pare că serviciile şi produsele româneşti la export au mai multe şanse să iasă mai repede din criză decât rămânând pe plan local. Noi facem eforturi constante să ne atragem parteneri de afaceri din ţări non-UE în special’’,concluzionează Ion Andronache.
Despre Syscom 18:
Înfiinţată în 1991, Syscom 18 este o companie recunoscută pe piaţa de automatizări şi sisteme de măsură din România. Companie distribuitoare, producătoare, furnizoare de servicii „la cheie” şi integrator de sistem totodată, Syscom 18 a livrat de-a lungul timpului şi continuă să livreze echipamente de înaltă calitate, instalaţii sau sisteme către mai bine de 800 de clienţi în România, Siria, Bulgaria, Kazakstan, Iordania, Ungaria şi Iran.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.