Warning: Table './tehnicas_site/cache' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache WHERE cid = 'variables' in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Table './tehnicas_site/cache' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: UPDATE cache SET data = 'a:1047:{s:13:\"theme_default\";s:6:\"tehnic\";s:13:\"filter_html_1\";i:1;s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:18:\"drupal_private_key\";s:64:\"69ca3a07d8cfd04e9c6638d5588f4ddb507193c18a6694e790132e7c30d7f166\";s:10:\"menu_masks\";a:32:{i:0;i:127;i:1;i:125;i:2;i:63;i:3;i:62;i:4;i:61;i:5;i:60;i:6;i:59;i:7;i:58;i:8;i:57;i:9;i:56;i:10;i:45;i:11;i:31;i:12;i:30;i:13;i:29;i:14;i:28;i:15;i:25;i:16;i:24;i:17;i:22;i:18;i:21;i:19;i:15;i:20;i:14;i:21;i:13;i:22;i:12;i:23;i:11;i:24;i:10;i:25;i:7;i:26;i:6;i:27;i:5;i:28;i:4;i:29;i:3;i:30;i:2;i:31;i:1;}s:12:\"install_task\";s:4:\"done\";s:13:\"menu_expanded\";a:2:{i:0;s:10:\"navigation\";i:1;s:13:\"primary-links\";}s:9:\"site_name\";s:8:\"TTonline\";s:9:\"site_mail\";s: in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 736

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 737

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 738

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 739
Preocupările APREL pentru rezvolvarea problemelor din industria românească | TTonline

Preocupările APREL pentru rezvolvarea problemelor din industria românească

Preocupările APREL pentru rezvolvarea problemelor din industria românească

APREL este o organizaţie patronală care s-a format în anul 1997 ca asociaţie a producătorilor de bunuri de larg consum, devenind în anul 2001 Asociaţia Profesională Patronatul Român din Industria Electronică, Electrotehnică, Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

Iniţiativa de atunci s-a dovedit de bun augur nu numai pentru firmele membre ale APREL, ci şi pentru ramura de industrie în viitorul context al aderării României la U.E., care avea să se petreacă peste 10 ani. În toată această perioadă, obiectivul principal al asociaţiei a fost relansarea productivă a ramurii industriale, promovând în special competitivitatea firmelor membre şi sprijinirea în găsirea de noi pieţe.

 

Dintre principalele activităţi ale APREL se pot enumera următoarele:

 • Participarea la proiectul sectorial din cadrul MECMA „Tendinţe privind dezvoltarea industriei electrice şi electrotehnice din România în contextul noilor reglementări europene”.
 • Participarea în Comitetul Naţional - Programul Phare – Sprijin IMMurilor româneşti - sectorul Electronică - Electrotehnică pentru alinierea la directivele UE de securitatea muncii, calitatea şi siguranţa produselor şi protecţia mediului.
 • Participarea la comitetul de lucru de la MECMA pentru pregătirea mandatelor privind poziţia României la Reuniunile Comisiei Europene de corelare cu modificările Directivelor UE.
 • Participarea la comisia de monitorizare a mecanismelor şi instrumentelor de susţinere a exportului şi problematica curentă de comerţ exterior.
 • Participarea la monitorizarea strategiei naţionale de export, ediţia 2005-2009 şi elaborarea aceleiaşi strategii, ediţia 2010-2014.
 • Participare la programul FABRICAT ÎN ROMÂNIA, lansat de CONPIROM.
 • Propuneri către ANRE pentru modificarea metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciile de distribuţie a energiei electrice.
 • Participarea anuală în calitate de reprezentant al României, începând cu anul 2005 la întrunirile INTERELECTRO, organizaţie comercială extinsă din fosta CAER.
 • Participarea în cadrul Comisiei de la nivelul MECMA de derulare a mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de Creştere a Competitivităţii Produselor Industriale.
 • Participare la forumurile internaţionale de la Barcelonaşi Roma privind evoluţia, dezvoltarea şi posibilităţi de cooperare între ţările participante.
 • Participarea la Topul firmelor cu activitate profitabilă, unde s-au distins societăţile comerciale Maguaz, Ianlux, Mapason, ICPE ACTEL, Joboloct, Elba, etc.

 

În contextul crizei actuale, faţă de obiectivele propuse încă de la început, APREL a regândit întreaga strategie de dezvoltare. Beneficiind de experienţa iniţiatorilor, între care un merit deosebit îi revine domnului inginer Gheorghe Şerbănescu, organizaţia are astăzi noi membri cu prestanţă profesională în Consiliul de Administraţie, care şi-au dovedit şi calitatea managerială. În noua formulă de organizare, APREL îşi propune să participe cu proiecte la Programele Sectoriale de Creştere a Competitivităţii Produselor Industriale de dezvoltare Resurse Umane. De asemenea, consideră că este necesară intensificarea acţiunilor de valorificare optimă a mecanismelor de derulare a Programului de promovare export prin pârghiile corespunzătoare.

Activarea Comitetului Sectorial Electrotehnică, Automatizări, Electronică are ca scop principal dezvoltarea, actualizarea şi validarea calificărilor la nivel sectorial prin diferite mijloace. Considerăm că este necesară acţiunea consorţiului format din APREL,

Comitetul Electrotehnic Român şi agenţi economici interesaţi (ELECTROTEL, ICPE ACTEL, etc.) de a implementa la nivelul unor localităţi mari (Bucureşti, Braşov, Timişoara, Iaşi, Craiova) ghidurile de bună practică, elaborate de CER, prin măsuri legislative, pentru reducerea consumurilor energetice până la 80%, ceea ce ar crea noi locuri de muncă pentru producerea şi instalarea echipamentelor necesare, cum ar fi:

 • Optimizarea funcţionării lifturilor prin utilizarea motoarelor sincrone şi a invertoarelor statice de frecvenţă;
 • Reducerea consumurilor energetice la staţiile de pompare a apelor reziduale utilizând metode de control cu turaţie variabilă;
 • Reducerea pierderilor prin înlocuirea pornirii directe a unui motor asincron cu acţionare cu frecvenţă variabilă în instalaţiile cu porniri repetate (benzi transportoare, lifturi, etc.);
 • Reducerea pierderilor în reţele electrice;
 • Reducerea consumurilor de energie electrică la acţionarea unei mase de cărbune prin utilizarea unui convertor de frecvenţă în loc de reglaj by pass;
 • Reducerea facturilor de energie prin modernizarea unei linii de îmbuteliere (70.000 sticle/oră);
 • Reducerea pierderilor în reţele electrice prin compensarea factorului de putere;
 • Economii de energie în consumul casnic.

În concluzie, este necesară stabilirea unui management al economiei de energie la nivelul fiecărei etape, de tip planificare, îndeplinire, evaluare, proiecte viitoare.

Firme reprezentative din APREL prin activitatea lor pot acoperi sectoare importante din industria electrotehnică şi energetică românească, obiective importante pentru dezvoltarea economică a ţării. Putem aminti dintre acestea pe cele mai importante, fără să diminuăm rolul şi meritul tuturor firmelor membre, ca: Electrotel Alexandria, Electromagnetica, ICPE ACTEL S.A.

Considerăm că APREL are forţa necesară pentru a face faţă provocărilor din etapa actuală şi de a contribui la relansarea industriei româneşti, ca o componentă importantă a economiei naţionale.


Cornelia Popescu este inginer în cadrul Icpe Actel


22602 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.