Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Până în anul 2018 vânzările de roboți industriali la nivel mondial vor crește cu o medie anuală de 15 procente – numărul unităților vândute se va dubla, ajungând până la aproximativ 400.000 de unități. Cinci piețe majore reprezintă 70% din volumul total de vânzări: China, Japonia, SUA, Coreea de Sud și Germania. Acest lucru este arătat și de Statisticile Mondiale privind Roboții pentru anul 2015, date publicității de Federația Internațională de Robotică (International Federation of Robotics - IFR).
„Principalul factor determinant al acestei creșteri este concurența la nivel mondial în domeniul producției industriale. Automatizarea, ca eficiență, este confirmată de sectorul auto și de industria aparaturii electrocasnice, care sunt fruntașe, cu o cotă de piață de 64%", declară Arturo Baroncelli, președintele Federației Internaționale de Robotică (IFR).
În acest context, automatizarea rapidă din China reprezintă o evoluție unică în istoria roboticii. Numărul roboților industriali vânduți a crescut cu 56% doar anul trecut, comparativ cu 2013. China este piața de robotică cea mai mare și cu cea mai mare viteză de creștere din lume. Potențialul rămâne enorm în ciuda crizei economice recente. Totuși, industriile productive chineze au, în prezent, o densitate robotică de numai 36 de unități la 10.000 de angajați. Pentru comparație: fruntașă este Coreea de Sud cu 478 de roboți industriali la 10.000 de angajați, urmată de Japonia (315 unități) și Germania (292 de unități). Se estimează că peste o treime din roboții industriali furnizați la nivel global vor fi montați în Republica Populară Chineză în 2018.
De asemenea, statisticile privind densitatea robotică indică oportunități uriașe de creștere în Statele Unite ale Americii. Industriile producătoare de acolo utilizează, în prezent, doar 164 de roboți industriali la 10.000 de angajați. SUA își automatizează economia cu viteză mare. Obiectivul este acela de a consolida poziția țării ca centru industrial și de a repatria producția externalizată. În 2014, numărul roboților instalați a crescut cu 11%, până la aproximativ 26.000 de unități – ceea ce o plasează pe locul trei din lume.
Europa, Germania este cea care se distanțează pe prima poziție. În doar un an (2014) cifrele vânzărilor au crescut cu aproximativ 10% până la aproximativ 20.100 de unități – în prezent, cea mai mare cifră de vânzări înregistrată într-un termen de douăsprezece luni. În ciuda densității robotice foarte mari deja existentă aici, a cincea cea mai mare piață de robotică a lumii își menține traiectoria de expansiune – determinată, în primul rând, de industria auto. Investițiile globale făcute de către industria auto în roboți industriali au crescut semnificativ începând din anul 2010. 2014 a fost anul unui nou record, cu aproximativ 100.000 de roboți nou instalați – până la 43% comparativ cu anul anterior.
Această creștere masivă a fost alimentată de noi capacități de producție pe piețele emergente și de un val de modernizare ce a trecut prin toate țările tradițional producătoare auto. Un procent mare din tehnologia robotică din 2014 a fost achiziționată de furnizori de componente electro nice către industria auto. Printre acestea se numără producătorii de baterii și fabricile de echipamente IT pentru mașini. În 2014, sectorul aparaturii electrice/electronice a înregistrat, de asemenea, un nou record– vânzările au crescut cu 34 de procente față de anul anterior. Cererea masivă de roboți industriali din domeniul producției de aparatură electronică de consum, al echipamentelor de comunicare precum și al tehnologiei medicale și al calculatoarelor se adaugă la cota totală de piață globală de 21%.
Valul transformării și al automatizării digitale va marca, în continuare, o evoluție triumfală a roboților industriali până spre anul 2018. Proiectele „Industry 4.0" înseamnă că echipe formate din oameni și roboți sunt pe punctul de a realiza o inovație. Simplificarea utilizării roboților va deschide piața pentru noi aplicații.
Acest lucru este la fel de valabil atât pentru întreprinderile mici și mijlocii, cât și pentru marile corporații din toate sectoarele. Pe lângă sectoarele auto și, respectiv, cel al aparaturii electronice, această evoluție se resimte tot mai mult și în domeniile de prelucrare a metalelor, a maselor plastice, cel alimentar și a ambalajelor. „Volumul de piață aflat la dispoziția roboților industriali este enorm. Dacă includem serviciile de asistență, estimăm că valoarea de piață globală se ridică la 32 de miliarde de dolari americani în anul 2014", conchide, Baroncelli, președintele IFR.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.