Asociaţia pentru Automatizări şi Instrumentaţie din România, 25 de ani de activitate neîntreruptă

Asociaţia pentru Automatizări şi Instrumentaţie din România, 25 de ani de activitate neîntreruptă

Asociația pentru Automatizări și Instrumentație din România (A.A.I.R.) și-a serbat 25 de ani de activitate neîntreruptă în seara zilei de 15 octombrie a.c..

Festivitatea s-a desfășurat în sălile de protocol Madgearu și Brâncuși de la Romexpo, deoarece în aceeași perioadă (14 – 17 octombrie) A.A.I.R. a organizat la Romexpo, în parteneriat cu acesta, cel mai important eveniment anual din domeniul automatizărilor și instrumentației din România, respectiv RAILF – Romcontrola.

Seara a fost emiționantă, presărată cu momente retrospective, dar ancorată plenar în actualitate.

Gândurile exprimate cu această ocazie au evidențiat faptul că A.A.I.R, în calitatea sa de asociație națională, profesională, apolitică a specialiștilor din România, în domeniile automatizărilor și instrumentației, a promovat permanent, prin acțiunile sale, dezvoltarea acestor domenii în țara noastră.

Cei prezenți și-au reamintit că, de la început, Asociația a fost  organizată astfel încât, pentru a  cunoaște, în ansamblul lor,  problemele  automatizărilor și instrumentației din România, este deschisă reprezentanților tuturor componentelor acestor domenii, respectiv: furnizorilor de echipamente și servicii, utilizatorilor acestora, organismelor guvernamentale cu responsabilități conexe, mediului academic și cercetătorilor de specialitate.

S-a subliniat faptul că la baza înființării și funcționării ulterioare a Asociației a stat spiritul constructiv, determinat de entuziasm și de disponibilitatea la eforturi depuse  în mod voluntar, începând cu  fondatorii Asociației, și continuând cu  majoritatea membrilor săi.

În acest sens, atât cuvântul de deschidere al președintelui A.A.I.R., dr. ing. Horia Mihai Moțit, care a prezentat un scurt istoric al Asociației, începând cu ianuarie 1990, când a lansat și a început promovarea ideii înființării acesteia, cât și cuvintele de salut ale altor membri fondatori și ale unor specialiști deveniți ulterior membri ai Asociației, au evidențiat și exemplificat eforturile deosebite depuse din pasiune, cu tenacitate, în mod voluntar, de-a lungul unui sfert de veac, pentru propășirea profesiunii de inginer automatist și a automatizărilor în România.

Toate acestea, completate cu filmul retrospectiv prezentat, au reiterat foarte succint doar principalele realizări ale Asociației în cei 25 de ani de activitate, dintre care spicuim:

  • înființarea și editarea primei reviste din România în domeniile Automatizărilor și Instrumentației (A&I) – 1991(cu apariție continuă până în prezent)
  • elaborarea și editarea  primului “Catalog al Instrumentației din România” (în anul 1998, cu ediții ulterioare)
  • organizarea în domeniile  A&I a 22 de Simpozioane  naționale și internaționale și a 25 de Workshop-uri și mese rotunde
  • organizarea  celor mai importante manifestări din țară în domeniile A&I: în parteneriat cu Romexpo, Romcontrola (până în anul 2010) și RAILF – Romcontrola (începând cu anul 2014) și în nume propriu  RAILF (în anii 2011, 2012 și 2013)
  • elaborarea și promovarea națională a conceptelor și  modalităților  de aplicare în România privind necesitatea : generalizării contorizării individuale a apei (reci, calde) la toți consumatorii casnici, inclusiv la apartamentele de bloc (din 1991); introducerii contorizării energiei termice la blocurile de locuințe (din 1992); introducerea generalizată la apartamentele de bloc a repartitoarelor de costuri pentru energia termică (din 1999)
  • elaborarea și promovarea națională a conceptului de gestiune optimă globală și integrată a resurselor  (apă, gaze naturale, energie), prin măsurarea și reglarea automată a consumurilor acestora(din 1995)
  • elaborarea și promovarea conceptului de gestiune optimă a calității mediului ambiant, prin măsurarea parametrilor acestuia și menținerea lor în limitele admise, prin realizarea automatizărilor conexe (din 1996)
  • organizarea Comitetului Tehnic Român de Standardizare a Debitmetriei (CT109), asigurând conducerea și componența sa (1991 - 2005)
  • inițierea și asigurarea cadrului concret de realizare, la firmele membre A.A.I.R., a “practicii studențești  reale și nu formale conform uzanței”, în domeniul automatizărilor, începând cu anul 2005
  • promovarea în România a Standardului industrial 4.0 (din anul 2014)

Asociația s-a impus prin realizările sale, rolul său important fiind recunoscut și prin colaborările pe care le are, atât pe plan național cât și internațional, cu o serie de organizații profesionale de prestigiu.

Astfel Asociația este: membru fondator A.G.I.R (din 1990), membru fondator ASRO (din 1998), membru CNR-CME (din 2001), membru C.C.I.R. (din 2001), membru corespondent A.G.A.(din 1990), membru IMEKO (din 1990), patron member of Society for Automation - Instrumentation – Measurement and Control – Republica Africa de Sud (din 2012), colaborator -  conform unui memorandum de înțelegere cu VDI/ VDE – GMA Germania (din 1998).

Remarcabil este faptul  că rezultatele Asociației au fost obținute în condițiile unui climat economic și social frământat și uneori chiar nefavorabil.Numai prin entuziasmul și efortul tenace al membrilor săi Asociația a reușit să-și continue drumul în  urmărirea principelelor sale obiective:  promovarea profesiei de inginer automatist și dezvoltarea automatizărilor în România.

In încheiere urăm din tot sufletul Asociației un călduros : La mulți ani A.A.I.R.!


2587 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.