Proiectare de două ori mai rapidă

31.08.2015 | AUTOMATIZARI | T&T
Proiectare de două ori mai rapidă

Cum poate obține avantaje competitive un producător de dulapuri de comandă complexe? Automatizându-și procesele!Bilfinger GreyLogix, cu sediul la Flensburg, Germania, lucrează acum cu EEC One de la Eplan – reducând la jumătate timpul necesar creării schemelor.

Cu 650 de angajați, GreyLogix se numără printre cele mai mari companii experte în proiectarea soluțiilor tehnologice de automatizare. Fiind în activitate de cincisprezece ani, compania este specializată în proiecte tehnologice mari de automatizare, pentru care sunt necesare expertiză tehnologică, precum și cunoștințe practice privind industria respectivă.

De aceea, echipele de proiectare sunt organizate în diverse unități de activitate și fiecare se axează pe anumite segmente de piață, cum ar fi industria petrolieră și a gazelor naturale, industria alimentară și a băuturilor și industria chimică/farmaceutică.

FOTO 1. De proiectarea ansamblurilor se ocupă specialiști cu orientare practică

FOTO 2. GreyLogix proiectează și construiește dulapuri de comandă pentru proiec te mari de automatizare

„Nu avem proiecte standard, așadar nu există nicio curbă de învățare”, spune Thomas Besser, Lider de echipă la Centrul de excelență CAE. „De aceea expertiza și experiența sunt cu atât mai importante.”

Acest lucru este valabil pentru programare, care reprezintă cea mai mare parte a activității, dar și pentru proiectarea instalațiilor electrice și a dulapurilor de distribuție. GreyLogix a recurs întotdeauna la un grad ridicat de automatizare: „Ne-am dat seama din timp că trebuie să fim experți în managementul proiectelor și proceselor. Dorim să le oferim clienților valoare adăugată: soluții mai ingenioase, care funcționează mai inteligent. Aceasta este preocuparea noastră constantă.”

Eplan Engineering Configuration One (EEC One) este cea mai recentă soluție adăugată la instrumentele utilizate de GreyLogix în proiectarea instalațiilor electrice. Software-ul permite generarea automată a schemelor într-o interfață Excel. În acest scop este necesară o abordare specifică: inginerul introduce parametrii de bază într-un tabel, de exemplu tensiunea.

Apoi selectează componentele de pe o listă configurată individual, cum ar fi „motor de 75 kW”, apasă butonul „configurație” și primește schemele electrice.

FOTO 3. GreyLogix lucrează cu Eplan Electric P8 și EEC One – văd mari avantaje în proiectarea automatizată a instalațiilor electrice.

Paşii preliminari dau rezultate

Schema mai necesită reglaje individuale, dar reprezintă un punct de plecare solid și economisește mult timp. Thomas Besser explică: „Putem genera între 50 și 60 la sută din proiect cu ajutorul acestui proces automatizat de proiectare. Inginerii pot folosi acum timpul câștigat pentru a se ocupa de activități creative.” Componentele și structurile trebuie definite în prealabil, dar efortul dă rezultate, de aceea GreyLogix implementează treptat EEC One în toate unitățile sale de activitate.

Inginerii au libertatea de a utiliza sistemul după cum consideră de cuviință. „Nu trebuie să facem totul în EEC One”, spune Besser. „De exemplu, ingine rii pot la fel de bine să configureze toate etichetele de dispozitive în Eplan Electric P8 – este alegerea lor.” Avantajele pe care le vede GreyLogix în proiec tarea automatizată a instalațiilor electrice sunt atât de mari, încât în prezent compania se gândește să introducă un concept similar pentru programarea de software, după cum observă Besser: „Vom putea reduce încă 10–15 la sută din timpul necesar acestei activități care durează foarte mult.”

În ceea ce privește producerea dulapurilor de comandă, GreyLogix face aceasta fără a dispune de un depozit. Componentele disponibile sunt asamblate conform sistemului Kanban. Pe măsură ce componentele trec prin procesul de producție, fie care panou de dulap de comandă este amplasat pe un cărucior de asamblare construit special, ceea ce sporește flexibilitatea. Un panou mare de planificare din fața sălii indică ciclurile actuale în care suntstructurate produsele individuale și este alocat personal în stațiile de lucru. Automatizarea este foarte avansată și aici: procesarea tablei se execută direct din sistemul CAE – Eplan Pro Panel – pe un centru de procesare Perforex de la Kiesling.

Proiectarea ansamblurilor de dulapuri de comandă cu Eplan Pro Panel este efectuată de experți, singurii responsabili pentru această activitate. „Cei trei colegi au lucrat inițial în producție”, spune Besser. „Cunosc cele mai bune practici de asamblare. Inginerii furnizează schemele de proiectare și sunt responsabili, de asemenea, pentru inițierea comenzilor și imprimarea schemelor electrice.” Atât clienții, cât și departamentul de vânzări apreciază vederile de ansamblu 3D generate în Eplan Pro Panel. GreyLogix urmează dorințele clienților când selectează instrumentul de proiectare: „Folosim nouă programe ECAD diferite. Dar când decidem noi înșine ce program vom folosi, alegem Eplan. Iar proiectarea ansamblurilor se face întotdeauna în Eplan.” Imagini: (Sursa: Bilfinger GreyLogix)

2353 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.