
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Formarea de particule de rugină în conductele cu aer comprimat, garnituri umflate în ventile, componente înţepenite, lubrifianţi îndepărtaţi – acesta este coşmarul fiecărui director de producţie. Motivul? Umiditatea din aerul comprimat! Consecinţele acesteia se traduc în avarii ale sistemului şi oprirea temporară a operaţiunilor de producţie. Festo oferă soluţii garantate pentru îndepărtarea umezelii din aerul comprimat: sisteme de uscare foarte eficiente.
Aerul comprimat este un mediu de lucru care poate fi folosit în numeroase aplicaţii şi este utilizat în producţia industrială de bunuri, ca un lucru firesc. Aerul comprimat uscat nu este un lux: pentru multe companii care folosesc tehnologia automatizărilor pneumatice, utilizarea optimă a unor sisteme de uscare este absolut vitală. Umiditatea excesivă din aerul comprimat de lucru sau de procesare poate avea multe consecinţe nefaste, cea mai evidentă fiind coroziunea din ventile şi din sistemele de conducte cu aer comprimat, sau îngheţarea pe timpul iernii a ventilelor instalate în exterior. Apa reziduală şi particulele din aerul comprimat se pot combina cu lubrifianţii din componentele pneumatice, conducând la micşorarea capacităţii lor de lubrifiere şi, cel mai rău, chiar la spălarea completă a lubrifianţilor de pe piese, având ca rezultat final disfuncţii şi timpi morţi: un coşmar devenit realitate.
Acolo unde aplicaţiile necesită condiţii severe pentru calitatea aerului, este imperios necesară utilizarea uscătoarele de aer cu adsorbţie sau membrană. Cu seriile de uscătoare cu adsorbţie PDAD sau uscătoare cu membrane LDM1, Festo oferă sisteme de uscare de cea mai mare eficienţă. Uscătoarele tip PDAD folosesc principiul adsorbţiei în procesul uscării, iar cel tip LDM1 se bazează pe difuziune.
LDM1 PDAD
Un domeniu important de aplicaţie îl reprezintă utilizarea aerului la curăţarea sistemelor de măsurare de înaltă precizie. Aerul comprimat, special uscat, este o necesitate pentru toate metodele de măsurare fotoelectrice, pentru că umiditatea existentă conduce la disiparea luminii.
Produsele folosite în industria alimentară trebuie să întrunească standarde înalte de calitate. Umezeala pe liniile de producţie sau în sistemele conveior conduc rapid la probleme
De asemenea, în industria farmaceutică, umezeala este un oaspete nedorit. Dacă la producţia de medicamente este folosită pneumatica, la transportul pastilelor, de exemplu, este necesar să se folosească un aer comprimat cu un înalt grad de filtrare. Dacă aerul folosit la evacuarea din conveior a produselor necorespunzătoare ar fi o sursă de bacterii, ingerate ulterior de pacienţi, consecinţele ar fi incalculabile.
Ambalarea nu va putea fi făcută corect dacă există prea multă umiditate în aria de lucru
Aplicaţiile pneumatice din industria de ambalaje necesită şi ele condiţii de calitate superioară a aerului comprimat. Umiditatea poate deteriora produsele, în special atunci când la ambalaj se folosesc folii metalizate.
Dispozitive de umplere și îmbuteliere sunt sensibile și ar trebui controlate doar cu aer comprimat extra-uscat
Aerul umed poate avea efecte devastatoare şi în producţia de componente electronice. În acest caz, de exemplu, plăcile de circuite cu componente electronice - PCB, sunt testate prin aplicarea unor temperaturi extreme. Pentru a preveni efectele de condensare, cu deosebire în ţările cu umiditate crescută în atmosferă, PCB sunt scăldate în permanenţă în aer extra-uscat.
Aerul comprimat, ca şi cel normal, este compus dintr-o serie de gaze precum azot şi oxigen, dar şi din alţi agenţi contaminanţi precum praf, polen, micro-organisme, fum sau chiar umezeală, sub forma vaporilor de apă. Dacă aerul este comprimat, creşte concentraţia componentelor sale individuale – inclusiv a celor nedorite, precum umezeala.
Fără prepararea aerului, umezeala şi condensul coroziv ar intra în sistemele pneumatice şi le-ar deteriora. Uscarea aerului comprimat garantează siguranţa produsului, reduce uzura şi disfuncţionalităţile maşinii, scade gradul de poluare a mediului şi îmbunătăţeşte siguranţa locului de lucru.
Tehnologie şi produs
Adsorbţia
Aerul umed circulă printr-una din cele două camere pline cu agenţi deshidratanţi, care determină picăturile de apă să se depoziteze pe suprafaţa acestora. Aceşti agenţi îndepărtează din aer vaporii de apă care circulă odată cu el. Aerul care urmează să fie uscat este întotdeauna introdus doar într-o singură cameră. În acest timp, agenţii deshidratanţi din a doua cameră se regenerează pentru a-şi recâştiga întreaga capacitate de uscare. Acest lucru se obţine prin schimbarea ciclică între camere în cadrul uscătorului. O parte din aerul uscat dintr-o cameră este trimisă în cealaltă cameră pentru a usca agentul deshidratant „umed”.
Uscătorul PDAD foloseşte principiul adsorbţiei în procesul de uscare, având un sistem complet cu pre-filtru, filtru secundar integrat, ventil de evacuare a condensului şi display.
Difuzia
Aerul umed comprimat circulă printr-un mănunchi de fibre tubulare, permeabile la vapori, peste care curge un contra-curent de aer uscat depresurizat. Forţa care determină procesul de uscare este diferenţa de presiune dintre aerul umed din interiorul fibrelor tubulare şi aerul uscat din contra-curent. Diferenţa în conţinutul de apă al debitelor de aer opuse şi faptul că membrana este uşor permeabilă doar la vaporii de apă, înseamnă că nimic altceva în afara moleculelor de apă nu poate difuza prin pereţii de fibră ai membranei.
Membrana de uscare LDM1 foloseşte principiul difuziei, folosind membrane cu fibre foarte rezistente.
Mirela Ficleanu este Director Marketing Festo SRL
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.