Warning: Table './tehnicas_site/cache' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache WHERE cid = 'variables' in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Table './tehnicas_site/cache' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: UPDATE cache SET data = 'a:1047:{s:13:\"theme_default\";s:6:\"tehnic\";s:13:\"filter_html_1\";i:1;s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:18:\"drupal_private_key\";s:64:\"69ca3a07d8cfd04e9c6638d5588f4ddb507193c18a6694e790132e7c30d7f166\";s:10:\"menu_masks\";a:32:{i:0;i:127;i:1;i:125;i:2;i:63;i:3;i:62;i:4;i:61;i:5;i:60;i:6;i:59;i:7;i:58;i:8;i:57;i:9;i:56;i:10;i:45;i:11;i:31;i:12;i:30;i:13;i:29;i:14;i:28;i:15;i:25;i:16;i:24;i:17;i:22;i:18;i:21;i:19;i:15;i:20;i:14;i:21;i:13;i:22;i:12;i:23;i:11;i:24;i:10;i:25;i:7;i:26;i:6;i:27;i:5;i:28;i:4;i:29;i:3;i:30;i:2;i:31;i:1;}s:12:\"install_task\";s:4:\"done\";s:13:\"menu_expanded\";a:2:{i:0;s:10:\"navigation\";i:1;s:13:\"primary-links\";}s:9:\"site_name\";s:8:\"TTonline\";s:9:\"site_mail\";s: in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 736

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 737

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 738

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 739
Lubrifianti industriali |strategii pentru evaluarea analitica | TTonline

Strategii pentru evaluarea analitică a lubrifianţilor industriali

Strategii pentru evaluarea analitică a lubrifianţilor industriali
Un studiu asupra cca. 3000 de utilaje industriale a arătat că peste jumătate din ele au componente cu lubrifiere (inclusiv pompe, reductoare/cutii de viteză, actuatori hidraulici şi compresoare). Teoretic, ar trebui colectate cca. 1500 de probe de ulei la anumite intervale şi supuse analizelor. Acest lucru nu este fezabil din motive economice şi, de aceea, este necesară implementarea unei strategii bazate pe importanţa punctelor de prelevare (utilaje pe trasee critice).
În cazul evaluării datelor provenite din rezultatele analizelor diverşilor lubrifianţi este important că doar puţine probleme pot fi identificate şi rezolvate pe baza unui singur set de analize. Ca şi în cazul unui doctor în camera de gardă, specialistul în mentenanţă trebuie să aibă date suficiente pentru a alcătui un istoric al componentelor pe care le are în întreţinere. Aceasta înseamnă că, pentru a avea o analiză utilă a datelor de laborator, este necesar să se pună întrebările corecte şi trebuie dobândită abilitatea de a înţelege şi de a interpreta rezultatele, nefiind suficient doar a privi şi a consemna cifrele de pe buletinele de analiză.
O primă întrebare, atunci când se interpretează un buletin de analize, este: ,,care este rolul acestei componente în întregul instalaţiei?” Este posibil – şi de multe ori chiar probabil – să avem nevoie de strategii diferite de monitorizare a diferitelor utilaje ce compun o instalaţie. Strategia corectă pentru un program de monitorizare ar trebui să aibă la bază gradul de importanţă a componentei respective în cadrul instalaţiei complexe. În timpul analizei importanţei componentei respective însă, un nou set de probleme se poate ridica, incluzând:
  • Probleme de sănătate, siguranţa şi securitatea şi/sau efecte posibile asupra mediului, în cazul unor defecţiuni ale componentei respective.
  • Pierderi de productivitate cauzate de defecţiune
  • Costuri potenţiale pentru reparaţii
  • Istoricul fiabilităţii componentei (timpul mediu între două evenimente)
  • Eficienţa sistemelor de prevenire timpurie 
 
Înţelegerea gradului de importanţă a fiecărei componente este vitală în elaborarea unei strategii de monitorizare a lubrifianţilor. Trebuie înţeles faptul că monitorizarea fiecărui reper care se dovedeşte a avea o problemă, la un moment dat, este la fel de ineficientă ca şi monitorizarea tuturor reperelor care necesită lubrifiere, cu acelaşi grad de rigurozitate şi cu aceeaşi frecvenţă. Mult mai eficientă se dovedeşte a fi abordarea prin care să se realizeze o ierarhizare a importanţei pe care o poate avea o defecţiune, pe baza unei metode verificate şi stabilirea unei monitorizări a echipamentelor pe baza acesteia.
Următoarea întrebare ce ar trebui să fie pusă este: actualul program de testare – programare, intervale etc. – poate furniza informaţia necesară pentru a ne clarifica problematica legată de obiectivele întregii instalaţii?
Atunci când se proiectează o strategie de monitorizare a lubrifianţilor, trebuie avute în vedere două componente majore: matricea de prelevare a probelor şi intervalul de prelevare pe fiecare punct. Ambele componente pot varia în funcţie de strategia aleasă. Cele mai bune strategii folosesc o abordare hibridă, utilizând tehnici de analiză atât ,,on site” cât şi ,,off site”. Trebuie urmărit un criteriu de eficienţă a costurilor, pentru a stabili raportul cel mai avantajos între cele două forme.
Însumând argumentele de mai sus, putem concluziona că elaborarea unei strategii privind monitorizarea stării lubrifianţilor dintr-o instalaţie este o problemă majoră, ce trebuie avută ca obiectiv de orice specialist în mentenanţă. Din această cauză este foarte important a avea la dispoziţie un partener în domeniul lubrifianţilor, care să poată asigura atât monitorizarea efectivă prin analize „on” şi „off site”, cât şi care să fie în măsură să pună la dispoziţie know-how-ul necesar interpretării rezultatelor.
Lubexpert România, importator şi distribuitor autorizat al produselor de lubrifiere Mobil, prin Departamentul Tehnic, poate pune la dispoziţia partenerilor săi servicii de monitorizare, analiză şi diagnosticare a stării lubrifianţilor prin programul Signum al ExxonMobil şi poate oferi consultanţa necesară elaborării unei strategii eficiente de monitorizare a stării generale a componentelor instalaţiilor industriale, prin analiza lubrifianţilor utilizaţi.

Costin Vidrighin este Director Tehnic-Calitate Lubexpert România
27434 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.